Wandelmaat-gidsenweekend Abdij Koningshoeven, 7 – 10 november 2019

Dag 1, 7 november 2019: De voorbereiding

Een keer per jaar treffen de bestuursleden en gidsen van De Wandelmaat elkaar bij een van de kloosters waar wij klooster-wandel-weekenden begeleiden. Een keer per jaar delen wij ervaringen, maken wij plannen en sturen wij waar nodig de koers van De Wandelmaat een beetje bij. 

Dit jaar vind dit gidsen-weekend plaats bij abdij Koningshoeven, de abdij waarvoor ik als vrijwillige gids contactpersoon ben. Dit jaar heb ik daardoor, samen met collega-gids Jaap, de reisleiders-rol.

Een dag te vroeg komen wij aan bij de imposante abdij, bepakt en bezakt met boodschappen, wandelschoenen en een opgeruimd humeur.

Samen stemmen wij  na aankomst met de gastenbroeder de laatste details voor de komende dagen af.

De groep is groot en de deelnemers zijn zelf ervaren gidsen, fijn om Jaap in de middag bekend te maken met het klooster en met de wandelomgeving. Samen met mij kan hij dan de groep begeleiden.

De herfstzon maakt de mij zo bekende wandeling extra mooi.

Tijdens het lopen is het oppassen geblazen, je struikelt hier als het ware over de vele paddenstoelen.

Dag 2, 8 november 2019: De ontvangst van de gidsen (Proef de stilte)

Blij zijn wij om vanmiddag alle gidsen te kunnen begroeten. Op het zonnige terras van het Proeflokaal ontmoeten wij elkaar en ontmoeten wij Toon. Toon werkt voor het proeflokaal van de abdij en leidt gasten met veel humor rond door de brouwerij waar het trappistenbier La Trappe wordt gebrouwen en langs de kwekerij.

Met elkaar proeven wij de stilte die in het trappisten-bier zit opgesloten. 

Om vervolgens in goede stemming naar de abdij toe te lopen.

Dag 2, 8 november 2019:  Op stap met de gidsen, Zoekend naar onthaasting, ontmoeting, stilte en verwondering

Ontmoeten en onthaasten doen wij dit weekend tijdens de relatieve stilte en in het ritme van het klooster. Tijdens de wandelingen staan wij stil bij wat ons met elkaar en met de gasten van De Wandelmaat verbindt. 

Bij het Galgenven lopen wij in stilte onze eigen weg. Na een enkele kleine aanwijzing worden nieuwe paden gevonden, de natuurassociaties zijn talrijk. 

Pauze houden wij bij een zandverstuiving. Horeca is niet aanwezig, we genieten van meegebrachte mandarijntjes.

Opgeladen en verfrist vergaderen wij deze middag in een kapel-zaal van het klooster. Praten over het afgelopen jaar en over de nog steeds toenemende tevredenheid van de gasten. Mijmeren over de toekomst, met elkaar verkennen wij de mogelijkheden en kriojgen wij een indruk van de vrijwillige soms best belastende inzet die elk van ons de komende periode kan en wil gaan bieden. Een prettig en optimistisch overleg, de sfeer is goed, de betrokkenheid is groot. 

Na gedane zaken voegen wij ons weer in het kloosterritme. De vieringen gaan door, 8 uur per dag, wij mogen even ‘deel uitmaken’ van dit monastieke leven.

Dag 4, 9 november 2019: de ontmoeting afgerond

Na alweer een korte nacht ben ik blij dat ook in de refter van het klooster een tap van La Trappe aanwezig is. Ik heb moeite met wakker worden, een stevige kop koffie kan ik deze morgen wel gebruiken.

Na de Lauden en het ontbijt gaan de wandelschoenen weer aan. Het ijs ligt vanmorgen op de velden, de zon komt net boven de horizon als wij onze eerste stappen van de dag verzetten.

Jaap leidt de wandeling, ik loop zover mogelijk achteraan. Het ontroert mij, op stap zijn met deze mooie mensen. In stilte geniet ik van hun aanwezigheid en van deze mooie omgeving.

Na een wonderschoon gesprek met de gastenbroeder sluit Jaap het weekend af met een veelzeggend gedicht.

Een gedicht waarbij, net als tijdens dit hele weekend, de stiltes tussen de woorden het meest te zeggen hebben

Ontmoeten is

kijken en zien,
luisteren en horen,
verbazen en verwonderen
 
Echt zien en echt horen,
horen wat de ander zegt
in plaats van wat je zou willen horen
 
Ontmoeten is een avontuur,
open staan voor de ander,
open staan voor je omgeving
 
Ontmoeten is jezelf tegenkomen
in de ogen van een ander,
die een spiegel zijn voor jezelf
 
Ontmoeten is de ander
het beste van jezelf laten zien
en het beste in de ander willen ontdekken
 
Ontmoeten is de ruimte krijgen
en de ander de ruimte geven,
zodat je allebei de wereld kunt ontdekken
 
Ontmoeten is jezelf kunnen zijn,
samen groeien
 
Elke ontmoeting een nieuw begin…
Auteurs: Feijer en Van IJzendoorn

Wil je meer weten over De Wandelmaat? Heb je ook zin om eens mee te lopen en om ons en andere gasten/gidsen te ontmoeten? Meer informatie vind je hier: www.dewandelmaat.nl 

(foto’s: Jaap van der Vinne en Irene Kapinga)

Pin It on Pinterest

Share This