Meerdaagse pelgrimswandeling, 

Dag 1, Witte Donderdag 1 april 2021: Malden – Velp

Ook na een slechte nacht wordt het gelukkig altijd weer licht. Zo ook op deze witte donderdag. Een dag waarop ik blij ben de deelnemers van de paas-wandelreis te kunnen begroeten.
Op het programma staat een etappe van de Walk of Wisdom, het pad van de eigen-wijsheid. Een van de mooiste pelgrimsroutes in Nederland.

De meeste deelnemers kennen elkaar nog niet. En ook ik ben voor een aantal van hen nog onbekend. Dat maakt het enerzijds altijd een beetje spannend. Anderzijds merk ik dat iedereen er ongelooflijk veel zin in heeft om nieuwe mensen te ontmoeten., om andere verhalen te horen en om afstand te nemen van het dagelijkse leven.
Wij lopen van Malden naar Velp. De route is goed gepijld, al is het even wennen, de zaailingen zijn bruin gekleurd, het vraagt alertheid om deze in de natuur te onderscheiden van de omgeving. Natuurlijk houden wij vandaag onderweg halt bij de lapjesboom, ook wel genoemd de koortsboom. Het is hier dat mensen al eeuwen een lapje achterlaten. Sommigen om ziektes af te wenden anderen om hun dankbaarheid voor genezing kenbaar te maken. Duidelijk te zien is dat er veel recente lapjes hangen, ook mond- neuskapjes hangen her en der te wapperen. Corona maakt deze plek extra bijzonder, waardevol voor de een, een attractie voor de ander. 

Rond 16.30 uur komt de groep aan bij het pelgrimsklooster in Velp. Een prachtige plek om een paar dagen te gast te kunnen zijn. Elk van ons heeft een eigen kamer. In de tuin staan stoelen voor een drankje, in de kapel is plaats voor meditatie en in de refter maken wij nader kennis met elkaar. 

Na het heerlijke diner, na het opmaken van de bedden en na een heerlijke douche gaan enkelen van ons nog even naar buiten. In de tuin van het klooster, op deze stilste plek van Nederland, gaat de zon vanavond kalmpjes onder. 

 

Dag 2, Goede Vrijdag 2 april 2021: Wijchen – Afferden
Het is Goede Vrijdag . De zon komt prachtig bloedrood op. Sonja, onze gastvrouw heeft het ontbijt voor ons voorbereidt, ook de bijbehorende koffie smaakt goed. Een hoopvol begin van de dag.
Bij de voordeur van het klooster zwaai ik na het ontbijt de deelnemers uit. De komende dagen laat ik ze los. De komende dagen zijn voor hen en voor Christina.

De ervaringen die ik vanmiddag/vanavond hoor zijn mooi. Het gaat over het op deze goede vrijdag stil staan bij een kruisweg en over het zingen van het Ave Maria. 
Het gaat over de kou en over de warme gesprekken en mooie route. Het gaat over positieve energie. 
Lalita, een van de deelnemers, schrijft mij over deze dag het volgende:
‘Deze dag was wederom goed georganiseerd. Vandaag werden we begeleid door Christina. Heel veel mooie dorpjes gezien. De Hernse bos was ook bijzonder. Onderweg een andere pelgrim tegengekomen. Bij Kapelberg een rondje bij het kruiswegpark gelopen. Ave Maria werd door een aantal mensen gezongn. Goed gedaan dames. Onderweg wees Christina ons op een berghut waar we koffie/thee konden drinken. Een van de dames sloot zich daar op in de WC. Na wat tips was zij vrij om haar weg te vervolgen.
Bijzondere dag met mooie herinneringen en positieve energie.’
Dag 3:Lopen met Passie op Stille Zaterdag , 3 april 2021 Velp – Wijchen

Stil staan
Stil zijn
Is geen verloren tijd 
Deze dag begint de groep onder leiding van Christina met een stiltewandeling bij zonsopgang. De meegebrachte warme thee geeft deze ervaring extra warmte. De zon laat zich helaas slechts zeer bescheiden zien. Jammer, maar wel passend bij de ingetogenheid van de Stille Zaterdag. 
Het symbool van de Walk of Wisdom is de zaailing, een teken waarin hemel en aarde verbonden worden. De groep volgt vandaag deze tekens in een extra ontspannen tempo. Wederom langs leuke dorpjes gelopen zoals Niftrik, Neerloon, Leent en Ravenstein.
Ook pauze, stil staan, is belangrijk al is het maar om de benen even de lucht in te strekken.
Het vestingstadje Ravenstein biedt tijdens de pauze koffie en Bossche bollen, wat wil je nog meer!

Een dag waarin stil staan en stil zijn kostbare ingrediënten zijn,passend bij Stille Zaterdag.
Een dag waarin ook plezier en ontroerende momenten hand in hand zijn gegaan. Nog 1 nacht slapen en dan is het Pasen. Wij kijken ernaar uit, naar onze volgende dag op het pad van de eigen-wijsheid.

Dag 4: Pasen, 4 april 2021, Winssen – Nijmegen

Het is nog vroeg als ik de groep op deze paasochtend in Winssen weer tref..
Na elkaar een zalig of goed Pasen te hebben gewenst gaan wij op stap.
Vlakbij de Waal staat de Dijtempel, de plek waar de hemel en aarde elkaar raken. 
Door de uiterwaarden van de Waal lopen wij vandaag over bloesem-paden. Een mooie ervaring, we worstelen er ons doorheen.
Deze bomen met luchtwortels zijn fascinerend hoe zij zich goed geworteld staande houden.
en het volgende moment zie ik dit…….
Onderweg hoor ik de verhalen over de dagen dat Christina de groep heeft begeleid. Ik hoor over de stilte-wandeling, over mooie gesprekken, over ontroerende momenten en over prachtige wandelroutes. Ik voel de gegroeide verbinding en geniet van de onderlinge plagerijtjes. 

Tijdens het lopen worden paaseitjes gedeeld. Een vrijwilligster bij het dijkhuis bied ons een extra koekje bij de koffie.

Via De Oversteek steken wij de Waal over. Een prachtige plek, elke avond wordt hier een lichtprocessie gehouden voor 48 omgekomen bevrijders, hun namen staan voor eeuwig gechreven in de pijlers van deze brug.
Via de Waalkade en het labyrinth lopen wij het centrum van Nijmegen in. 
Via een zijdeur wordt de groep pelgrims warm ontvangen in de voor bezoekers gesloten Stevenskerk. Voor mij een mooi moment om de bijna complete groep in goede stemming vast te leggen.

Vermoeid en zeer tevreden sluiten wij daarna de reis met elkaar af. Een stralende afsluiting van een vierdaagse Passie-reis.
Met dank aan Marjolijn, Lalita, Marjo, Ria, Monique, Annemie, Els, Corrie EN….Christina👌.

Zin om ook een keer mee te lopen? Meerdaagse mogelijkheden vind je hier.

Zin om tijdens de Paastijd deze wandeling mee te lopen? Dat kan, je kunt je nu al aanmelden voor deze Paasreis in 2022 (14 april – 17 april 2022).

Pin It on Pinterest

Share This