Woensdag 9 maart 2022, dagwandeling

Amsterdam Zuidoost is een bijzonder ruim en groen stadsdeel, waar je als wandelaar prima uit de voeten kunt. En er is onderweg genoeg te zien om even bij stil te staan. Om te beginnen bij metrostation Ganzenhoef, de plek waar wij elkaar ontmoeten.  Het uitzicht vanaf hier is ruimtelijk, de blauwe lucht maakt het beton licht.

Midden in een vijver ligt een eilandje met daarop een beeld van iemand die tijdens de Bijlmerramp slachtoffers en nabestaanden bijstond. Heel welkom zijn wij er niet. Marion wordt eerst weggeblazen en daarna aangevallen door de gans die hier zijn nest met eieren beschermd.

Even later wandelen we het herdenkingspark in, met ‘De boom die alles zag’. De grote abeel overleefde de crash van het El Al vliegtuig, dat zich op 4 oktober 1992 onbestuurbaar in de flats Groeneveen en Kruitberg boorde en vele slachtoffers maakte. Nog steeds leggen nabestaanden bloemen en herinneringen aan hun dierbaren bij de boom. Veelkleurige mozaïektegels markeren de plek waar je vanzelf even stilstaat. 

De bewoners en nabestaanden van de flat verwoorden hun herinnering aan slachtoffers in in de herdenkingsmuur.

De speelse beelden van plassende vrouwen en mannen brengen een glimlach op onze gezichten. In alle kleuren van de regenboog zijn wij daarin gelijk. 

Onder galerijflat Kikkenstein door wandelen we richting het Nelson Mandelapark. Meest indrukwekkend hier is het kunstwerk Rona Batho (‘Wij het Volk’). Het fraaie bronzen beeld van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Modisakeng ligt op een heuveltje in het park. Het beeld toont betrokken gezichten van mensen uit de buurt. Met en voor elkaar vormen zij een eenheid. 

Het motto van het beeld “We are only human through the humanity of others’ raakt ons. Het lijkt zo simpel……..

Via vlonderpaden lopen wij vertstild het park weer uit. 

In een bospark met de naam ‘Het ruige hof’ groeien en bloeien deze planten. De naam is als ik mij niet vergis het kleine hoefblad.  Vrijwilligers zijn hier druk aan het werk. Zij zijn  aan het harken, want door overtollig gras en blad weg te halen krijgen deze en andere vrij zeldzame planten alle ruimte.

De route leidt ons via schelpenpaden om de gehele Gaasperplas. 

Op bankjes nemen wij tijd voor pauze. Het weer is heerlijk, de eerste jassen gaan uit. Het uitzicht is helder, zwemmen is hier niet zo handig. 

Het Floriadebos leidt ons verder, mooi om te zien hoe soepel de kennismaking op deze dag verloopt. 

Via de A1/A9 steken wij de Gaasp over. Blij dat er een fietspad naast de 14-baans-snelweg ligt. Marianne maakt een prachtige foto van deze hard-core infrastructuur.

De onverharde paden aan de rand van het Diemerbos maken een hoop goed. 

Het laatste deel van de afwisselende tocht gaat door de groene boorden van Bijlmerweide. 

De ‘Kunstuiting’ voor een lieflijk paadje is een waardige afsluiting van deze stadse tocht.

Het etappedrankje drinken wij op het zonnige terras van het eerste Turkse restaurant van Nederland waar geen alcohol wordt geschonken. Het smaakt goed. Het is een afsluiting van een wandeling waarin we met elkaar het hebben ervaren: ‘We are human only through the humanity of others’……., het motto van deze dag is actueler dan ooit.

Wil jij deze route zelf ook gaan lopen? De beschrijving ervan vind je hier.

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This