Woensdag 30 juni 2021, Dagwandeling

Deze etappe van ‘Ons Kloosterpad’ begint bij de abdij van Berne. De boekhandel is vandaag om 9.00 uur open. Een paradijsje en niet alleen wegens de inspirerende boeken. Er is ook bier, er zijn kaarsen en er is koffie met speculaas. Ik ga voor dit laatste en vraag een stempel voor de Kloosterpad-stempelkaart. De rest laat ik staan, een goede reden om hier terug te komen…..

 

Vandaag zijn  wij met 11 personen. Voor de boekhandel maken wij kennis en leg ik uit hoe de route ons vandaag gaat leiden.

In het bindboek dat bij Ons Kloosterpad hoort staat achtergrondinformatie over de plekken waar wij langskomen. Ook staan er teksten die passen bij de plek waar wij zijn. Het onderwerp voor deze tweede etappe is ‘hartelijkheid’. Natuurlijk lees ik die als start van de dag voor.

Via het wandelknooppunten-netwerk is de route goed te volgen. Omdat niet iedereen bekend is met dit systeem geef ik bij het eerste paaltje uitleg over de nummers en over de pijltjes.  

En dan gaan we echt op stap. Heeswijk-Dinther blijkt in een mooie omgeving te liggen. Al aan de rand van het dorp gaan wij de bossen in. 

Na ongeveer 4 kilometer gelopen te hebben bereiken wij de molen van Kildonk. In de molen is uitleg over het maal-mechanisme. Achter de molen worden wij verwacht: de koffie met bijbehorende zelfgebakken molenstenen staan al klaar en smaakt ons goed.  

En weer door…..de lengte van de route is ongeveer 19 kilometer. Een groot deel hiervan loopt over onverharde paden, een deel gaat over een zandvlakte met hoge stuifduinen. Van een van de deelnemers hoor ik dat dit ook de blote-billen-duinen zijn . Met enige fantasie is te begrijpen waar die naam vandaan komt. 

Op enig moment zie ik een prachtig natuurgebied met vlonderpaden door een moeras. Enthousiast lopen wij daar naar toe….

om vervolgens te merken dat dit wel het mooie pad is maar dat de route een andere koers kiest. Met enig gepuzzel komen wij weer op het goede pad. Langs de Peellandbreuk, het water is hier roestbruin, de modderige grond is ijjzerhoudend.

Vanaf de Peellandbreuk is het niet ver meer naar ons eindpunt, het dorpje Uden.

 Aan de rand van het dorp lezen wij dat het nog 17 minuten gaans is…

De abdij Maria Refugie is het eindpunt van de etappe. De zusters die hier wonen leven in stilte. Welkom zijn wij bij het in een van de vleugels gelegen museum Krona. Via een binnentuin naderen wij de ingang van die plek. 

Zeer hartelijk worden wij hier ontvangen. Elk van ons, 11 personen in totaal, krijgt een stempel.

En een aantal van ons koopt hier het bij de etappe horend souvenir. Door een kunstenaar is dit souvenir ontwikkeld. Een prachtig kleinood waarin de stilte van deze plek/abdij vorm heeft gekregen.

En dan is het tijd voor het etappe-drankje. Bij Sgt. Peppers staat op het terras de tafel al voor ons klaar. Een mooi moment, de ontspanning na de gezamenlijke inspanning, een fijne afronding van een  zeer mooie, afwisselende etappe van Ons Kloosterpad. We worden nieuwsgierig naar de rest…

Per bus reizen wij terug naar ons beginpunt, de plek waar een aantal van ons de auto hebben staan.Een mooi moment om die vanmorgen vergeten te maken foto alsnog te maken…

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This