Jacobsweg Die Haghe /  Leiden – Den Haag, 31 maart 2019

Elke wandeling loop ik met een anders samengestelde groep mensen. De ontmoeting op het station is daardoor altijd even spannend en bijzonder, zowel voor de deelnemers als voor mij.

Het herkennen van elkaar blijkt ook vandaag weer eenvoudig, in de wandelschoenen en wandelrugzakjes herkennen wij elkaar. En na het welkomstwoordje is het ijs snel gebroken: we gaan er met elkaar een mooie wandeldag van maken, wij hebben hetzelfde doel.

Stoere mannen??

De groep van vandaag is op zijn eigen manier weer heel bijzonder: veel mensen die voor het eerst meelopen. En, het gebeurt niet vaak, vandaag zijn er alleen maar vrouwen.
Elk van ons is daarover verwondert: waar zijn die stoere mannen, is deze afstand hen te ver?

Ontspannen op weg

Precies op tijd verlaten wij ontspannen het station van Leiden. De sfeer is goed, de spanning van het begin is weg.

Wat vandaag volgt is een zonnige etappe door stad en over platteland. Een ieder blijkt over voldoende enthousiasme en conditie te beschikken om de volledige route van uiteindelijk ruim 27 km uit te lopen. Vele foto’s worden gemaakt van zon, water en Jacobus-plekjes. Pauze nemen wij in de Wassenaarse zon.

Eindpunt: een unieke Pelgrimsstad van Nederland

Eindpunt is een unieke pelgrimsstad in Nederland, de stad Den Haag. Deze stad heeft als enige in Nederland Jacobus als beschermheilige. Twee kerken zijn gewijd aan deze heilige, diverse hofjes en andere plekken verwijzen naar deze naamgever van de camino.

Helaas kunnen wij een van de twee Jacobuskerken op zondag niet bezoeken. Wel welkom zijn wij bij cafe Zebedeus. Een cafe dat tegen de muur van deze kerk is gevestigd en genoemd is naar de vader van Jacobus.

Tijdens het etappedrankje bij Zebedeus sluiten wij de wandeldag moet maar tevreden af. Een wandeldag die wij op het station van Leiden nog wat koud en onwennig startten, en nu opgewarmd en als elkaars bekenden warm achter ons laten. Een mooie dag met alweer een fijne groep mensen.

Pin It on Pinterest

Share This