20 november 2019

Woensdag Wandeldag: Rondje Gouda – Waddinxveen

Geheel passend bij de plek waar wij ons bevinden, breek ik om 10.30 uur in de stationshal van Gouda het ijs door elk van de deelnemers te trakteren op stroopwafels. Ze vallen in de smaak.

Mij geeft dit eetmoment de ruimte voor mijn welkomstpraatje. Ik stel mij voor en vertel kort over wat men kan verwachten deze woensdag wandeldag. Ik houd het kort, de zon schijnt volop, de wandeling lonkt. 

Vandaag lopen wij een door ‘De mooiste Routes’ ontwikkelde en beschreven wandeling, een rondwandeling over de winterdijk en langs de Gouwe. 

En een mooie route is het. We lopen al vrij snel nadat wij Gouda hebben verlaten over Tiendwegen door een waterrijk gebied.

Het heeft vannacht flink gevroren, Hier en daar, vooral op houten bruggetjes, is het bijzonder glad. Een helpende hand van mijn tante Janny, zij loopt vandaag voorop, biedt steun en houvast.

Tijdens het lopen komen de gesprekken als vanzelf op gang. We delen de liefde voor lopen en vinden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

Na de pauzestop bij Hotel De Unie in Waddinxveen lopen wij even verkeerd, de juiste route is snel gevonden, het natuurgebied het Weegje hadden wij niet willen missen.

Dit gebied is zeker in dit herfstlicht prachtig, de wilgen, het water, de spiegeling, de schaduwen, mooier dan dit wordt kan het op een november-dag toch echt niet zijn.

En ook de groep ziet zich vandaag graag gespiegeld, ik krijg het verzoek om op een bruggetje boven het water twee groepsfoto’s te maken, 1 van de voorkant en 1 van achteren :). 

Dit natuurgebied is opvallend rustig, behalve wat schapen en een enkele andere wandelaar hebben wij het rijk hier voor onszelf alleen. Of toch niet? Een reiger kijkt wat verstoord op als wij zijn plekje passeren, zijn stilteplek, met zijn eigen spiegelbeeld als maatje. 

Na ongeveer 17 kilometer lopen bereiken wij het centrum van Gouda. Onder de rook van het mooie gemeentehuis drinken wij bij Grand Café Central ons etappedrankje.

Bij het etappedrankje vat Berreke, een van de voor mij nieuwe mensen, samen hoe  zij deze dag heeft ervaren: ‘Wat was het vandaag bijzonder. Vanmorgen kende ik nog niemand en nu voel ik mij al zo vertrouwd.’  En zo was het precies, alweer, mede dankzij de zon, mede dankzij de routemakers en vooral mede dankzij de deelnemers……

Wij liepen vandaag een route van www.mooisteroutes.nl

Wil jij er ook een keer meelopen? Bij de dagwandelingen lees je welke wandeling wanneer gepland is. 

Pin It on Pinterest

Share This