27 oktober 2019

Pelgrimspad Amsterdam – Bovenkerk

Het is dit jaar exact 20 jaar geleden dat ik samen met Pieter begon aan onze camino naar Santiago. Onze start was de stad Amsterdam, de route waarmee wij begonnen was het LAW Pelgrimspad.

De eerste groepswandeling die ik heb georganiseerd startte in de stad Amsterdam. Drie jaar geleden liep ik samen met 1 deelnemer, Lia, de eerste etappe van het LAW Pelgrimspad. 

Vandaag loop ik deze etappe opnieuw, en ik heb er zin in.

Vanaf het station van Amsterdam CS lopen wij na een korte kennismaking naar het oude centrum. De route is niet goed aangegeven, ik pak mijn eigen ruimte om een mooie start te maken. Ik hou van de grachten en van de oude gerenoveerde pakhuizen.

De Dam en het paleis op de Dam horen bij de route. Hilda vertelt niet vaak in Amsterdam te zijn geweest. Graag leg ik haar en anderen vast op deze monumentale plek.

Via het Scheepvaartmuseum bereiken wij het Begijnhof. 

Bij het kerkje op het Begijnhof vertel ik over het Mirakel van Amsterdam. Over de hostie die in het jaar 1345 vlak voor Pasen keer op keer zijn eigen weg vond. Over dit door de kerk verklaard Godswonder waar al eeuwen en eeuwen pelgrims en bedevaartsgangers op af komen, tegenwoordig nog tijdens de stille omgang in een weekend vlak voor Pasen. 

Langzamerhand lopen wij de grachtengordel uit, via het Leidsplein bereiken wij het Vondelpark. De afleiding van de stad wordt minder, de gesprekken krijgen vorm. Veel van de meelopers vandaag hebben dit jaar of eerder een camino gelopen, in groepsverband (met Loopend Vuurtje of 60-plus) of individueel met vrienden. Diverse mensen hebben Hardians Wall Path gelopen. Anderen hebben plannen/zijn nieuwsgierig naar een camino of naar de muur van Hadrianus. Genoeg te delen, mooi om alle verhalen, elk over haar eigen weg, te mogen horen.

Bij de Bosbaan in het Amsterdamse Bos nemen wij pauze, met uitzicht op roeiwedstrijden van studenten.

De zon laat zich daarna steeds vaker zien, steeds meer jassen gaan uit, de herfstkleuren schitteren voor ons uit. 

In het Hortensiabos strijken wij neer op een muurtje in de zon. 

Amstelveen bereiken wij via een moerasachtig terrein met uitzicht op de Urbanuskerk, de kerk die ongeveer 2 jaar getroffen is door een zware brand.

Tegenover deze kerk ligt cafe Silversant. Een prachtige plek om met elkaar onder het genot van een drankje nog wat na te praten.  Na te praten over een heerlijke wandeldag. De zon, de stad, het groen en vooral de medewandelaars hebben van vandaag een prachtige dag gemaakt. Een dag op een etappe waar ik herinneringen heb liggen en vandaag samen met deze mooie mensen weer nieuwe herinneringen heb gemaakt. Dank je wel lieve mensen die er vandaag bij waren! Met roodverbrande wangen geniet ik van elk van jullie na.

Wil jij er ook een keer meelopen? Bij de dagwandelingen lees je welke wandeling wanneer gepland is. 

Pin It on Pinterest

Share This