Vrijdag 11 februari 2022, Dagwandeling LAW Pelgrimspad I

De zon straalt als wij elkaar treffen op het station van Gouda. Een deel van de deelnemers kent elkaar al. Anderen lopen voor het eerst mee, we hebben elkaar snel gevonden.

Na een korte kennismaking gaan wij op stap. Op de Markt worden wij begroet door het klinkende carillon aan de zijkant van het oudste stadhuis van Nederland. 

Het kleurrijke zebrapad heeft hier de naam ‘diversiteitspad’.

Gouda toont zich gastvrij naar ieder mens. 

Al pratend lopen wij de stad uit. Het Pelgrimspad loopt langs de oostkant van Gouda, wij pikken de route ongeveer 2 kilometer na onze start in het Groene Hart op. 

Haastrecht is een pareltje. De goed onderhouden huisjes, een hofje, een gemaal, we nemen hier de tijd om rustig rond te lopen. 

Hier nemen wij de tijd voor onze horeca-stop. Bij café Over de Brug worden wij al verwacht. 

Bij deze voor vele wandelaars zeer bekende plek staan wij even stil.

We zijn op het kruispunt van het Floris V-pad en het Pelgrimspad. De handwijzer wijst ons in de richting van Maastricht en Visé het eindpunt van het Pelgrimspad. Ooit, in 1999 en 2015 heb ik de gehele route gelopen. Vandaag hebben wij de rust om ons te beperken tot een van de mooiste etappes van deze weg. 

Leuk om van diverse mensen hun wandelplannen voor komend voorjaar te horen. Een van de dames start binnenkort met de Walk of Wisdom, voor het eerst helemaal alleen. Twee anderen  bereiden zich voor op de Camino Finisterre/Muxia en weer een ander kijkt uit naar een Wandelmaatreis naar het klooster van Megen. Ik zie bij elk en bij de anderen het verlangen naar het  voorjaar in de ogen. Plannen voor een 3 maanden lange camperreis door Portugal en Spanje zijn in de maak voor de nazomer. Heerlijk dat het vertrouwen in de nabije toekomst weer zo positief getint is. 

Op een privé-eilandje in de Vlist zie ik al lopend bankjes staan en een uitnodigend bord.

Kees en Lenie hebben een paradijsje voor wandelaars gerealiseerd. 

 Wij beslissen hier onze lunchpauze te nemen.  

Verkwikt (en afgekoeld) lopen wij een kwartier later weer verder. 

De grote hoeveelheden regen van de afgelopen weken hebben de tiendwegen doorweekt. De modder maakt ons stil, alle aandacht is nodig om glibberend en glijdend in balans te blijven. Nieuwe wandelschoenen krijgen hier hun ontgroening.

Langs het water staan leuk boerderijtjes en buitenhuisjes. Het licht, het water en het groene landschap geeft de omgeving extra schoonheid mee.

De leuke groep, het landschap en het ontspannen tempo maakt dat we voor het weten het zilverstadje Schoonhoven bereiken. Een aantal mensen is vooral verrast over zichzelf: zo’n afstand kan ik dus best aan…..

Bij de muziektent boven het water worden grapjes gemaakt. Of ik hier de volgende keer een strijkorkest kan regelen. Een muzikaal welkom, liefst met statafels en champagne. Een leuk idee, de violisten en andere musici mogen zich bij mij melden!!!

En dan zijn wij er bijna. De veerpoort lonkt, daarachter ligt het café.

De zachte stoelen, een toilet en ons etappedrankje staan hier voor ons klaar. Met elkaar proosten wij op een fijne wandeling en op een mooie groep. Met elkaar sluiten wij de dag op een gezellige manier af.

Dank aan allen die er vandaag bij waren! En dank aan Jeanette en Mimi voor het delen van een aantal foto’s.

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This