17 november 2019

Pelgrimspad Gouda – Schoonhoven

Bij zonsopkomst licht het grasveld voor ons huis wit op. Het heeft gevroren, het is op deze vroege zondagmorgen bitterkoud. Met mijn capuchon van mijn winterjas over mijn oren getrokken loop ik naar tramhalte Madurodam. Het gezicht van de zon over de stille stad doet mij goed. Een veelbelovend uitzicht.

De deelnemers aan de wandeling tref ik in de stationshal van Gouda. Leuk, veel nieuwe gezichten, een aantal ‘oude’ bekenden. Zij hebben er zin in, een dag lopen door het Groene Hart, nieuwe mensen ontmoeten, even je hoofd leeglopen van de sores van het gewone leven. 

Natuurlijk lopen wij eerst door het oude centrum van de stad.  Ook hier, zelfs op het Waagplein is de zondagsrust voelbaar, geen mens te zien, op een groepje wandelaars na. 

De op het Waagplein gelegen patriciërshuizen vangen de volle zon.

Met elkaar poseert de groep op het bordes van het markante gemeentehuis

Net als onder meer Amsterdam, Delft en Utrecht vind je ook in Gouda diverse grachtjes. De naam van een van de over deze grachten gelegen bruggetjes vind ik opvallend, waar komt deze vandaan?

In een rustig tempo lopen wij het centrum uit. De Gouwe wijst ons in de richting van het Pelgrimspad, een LAW die wij vlak voor Haastrecht oppikken. Mooi om te zien hoe ieder een eigen tempo vindt en hoe er op strategische momenten, momenten waarop het tijd is om een jas uit te doen of om een kleine pauze te houden, op elkaar wordt gewacht. 

In Haastrecht is bij onze aankomst het terras van Hotel-café ‘Over de Brug’ verleidelijk. Heerlijk in de zon met uitzicht op een ophaalbrug. Verstandigerwijs, de temperatuur buiten is ‘iets’ te laag, kiezen wij er toch voor om plaats te nemen aan de voor ons vrijgehouden tafel in de huiskamer van het café. 

Het pelgrimspad loopt vanaf Haastrecht via Vlist door de polders van het Groene Hart. Een open weide-gebied, stil, groen en waterrijk. Het is windstil, het licht is prachtig, de route mooi. Elk van ons geniet van deze perfecte weersomstandigheden en van de mooie omgeving. 

Langs de dijken staan boerderijen en andere goed onderhouden huizen. Deze witte boerderij met de prachtige linden voor het huis spreekt tot mijn verbeelding.

Veel van ons hebben een (deel van een) camino gelopen of hebben plannen dat te gaan doen. Met als gevolg dat de camino-schelp die bij een van de huizen hangt met gejuich wordt begroet, we zitten goed, ook hier is de camino nabij.

In deze omgeving staan veel molens, deels om het land leeg te pompen. De wieken staan vandaag stil, zondagsrust. Of is het vanwege de afwezigheid van wind?

Het eindpunt van de etappe van vandaag is zilverstad Schoonhoven. Een stadje met een oude kern.

Voor het afsluitende drankje heb ik gekozen voor stadscafe Patio gelegen aan de gracht/haven. Van buiten een prachtig pand. Van binnen een bruine kroeg vol met alleen maar mannen (met een aantal baby’s). Door hen worden wij met gejoel ontvangen, een welkome ontvangst.

Op deze plek nemen wij na het welverdiende etappe=drankje afscheid van elkaar en van een prachtige wandeldag.

Bij het vertrek zie ik op elk van de gezichten een ontspannen lach, uit elk van de monden hoor ik een welgemeend ‘tot ziens’. 

Wil jij er ook een keer meelopen? Bij de dagwandelingen lees je welke wandeling wanneer gepland is. 

Pin It on Pinterest

Share This