22 december 2019: Pelgrimswegen Limburg, Margraten – Banneux

Door het heuvelland van Zuid-Limburg en de Voerstreek loop ik in de adventstijd vanaf Margraten, via Noorbeek, de abdij van Val Dieu en Bolland naar het bedevaartsoord Banneux.

Het is aardedonker als wij vanaf de kerk in Margraten vertrekken. Al lopend daagt het in het oosten.

Het is een fysiek zware tocht. Bijna 43 km lopen, deels over pittige modderpaden, klimmend en dalend met onderweg een aantal flinke kuitenbijters.

Een voor mij uitdagende Pelgrimswandeling.
Het is een lange tocht, de kunst is bij je eigen tempo te blijven.
De route (ook in het donker) vinden, lang leve de ondersteuning van digitale apps.
Durven te vallen, mijn overmoed wordt door de modder zorgvuldig afgestraft.
Pauzes nemen, ook al zit het donker je op de hielen
Een helpende hand geven en krijgen, juist als het even zwaar is.

Onderweg passeren wij voor mij bekende bakens. De grote eik, alleen maar niet eenzaam, boven op de top van alweer een heuvel.

Een tweede baken, Abdij Val Dieu, is gelegen in een dal. Het is de eerste rustplek van vandaag. Een heerlijke plek om na 17 kilometer lopen even te pauzeren. Het lijkt wel vakantie, we zijn in Wallonië, bestellen doe je hier in het Frans.

Twaalf uur na de start bereiken wij om 19 uur het eindpunt. In een van de overvolle restaurants van Banneux is nog plek voor ons. Drijfnat, onder de modder en fysiek vermoeid geven wij ons over aan schnitzels, wijn en friet. Met rode konen en stramme spieren vieren wij in de warmte en het licht van het restaurant de nieuwe herinneringen, wat zijn we blij dat wij er zijn. 

Margraten – Banneux, het was een prachtervaring. Blij dat ik er voor gegaan ben. Best heel trots dat wij het weer hebben gedaan!!

Deze wandeling is georganiseerd door stichting Pelgrimswegen & Voetpaden. Meer informatie via deze link.

Pin It on Pinterest

Share This