Pelgrimswandeling Den Haag – Scheveningen; 15 september 2019

Den Haag is, naast het Friese Sint Jacobiparochie, de enige Nederlandse plaats die Sint Jacobus (die van Santiago) als beschermheilige heeft. Diverse Jacobalia en spirituele plekken zijn hier meer of minder verschuild te vinden.

Samen met een fijne groep, deels bestaand uit mij bekende en deels bestaande uit voor mij nieuwe mensen, loop ik vandaag in de volle zon vanaf het bebouwde centrum van de stad via de Scheveningse bosjes naar de ruimte van de zee.  

Samen met deze groep ervaar ik vandaag aan den lijve dat de mooiste ervaringen niet te plannen zijn. Het prachtige weer, de niet aangekondigde voorbereidingen voor Prinsjesdag, open Monumentendag en de rode lopers en de chemie in de groep maken deze dag wel heel bijzonder. 

In de kloostertuin, een  verscholen paradijsje voor alle geloven, ligt in een verscholen hoek een Joodse klaagmuur. Deze hebben wij vandaag niet nodig, wij hebben vandaag niets te klagen. 

En tot mijn verrassing, als kers op de taart, zie ik vandaag iets nieuws: in het centrum, op,een plek waar ik de afgelopen maanden bijna dagelijks heb gelopen, zie ik vandaag opeens dat er tientallen Sint Jacobs-schelpen tussen de straatstenen zijn ingemetseld.

Door de Scheveningse bosjes (foto bovenaan dit bericht) en het Rosatium bereiken wij de Lourdesgrot. In stilte gaan wij naar binnen, luidkeels wordt ons door de behherder gevraagd of wij kaarsjes willen branden.

Een minpunt is te noemen, de beloofde pelgrimsstempel bleek vandaag wegens afwezigheid van een koster niet te vinden. Ik vrees nu met vreugde dat ik een vergelijkbare wandeling binnenkort weer ga plannen. Ik kijk er, nog volop nagenietend van deze bijzondere dag, nu alweer naar uit.

Wil jij er een volgende keer ook bij zijn? Bij de dagwandelingen lees je welke wandeling wanneer gepland is. 

Pin It on Pinterest

Share This