Zondag 2 augustus 2020, Dagwandeling Holten

De Sallandse Heuvelrug is een stuwwal die zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien. Toppen met namen als de Holterberg en de Wullenberg en een dal met de prachtige naam Numendal (niemandsdal) liggen op loopafstand van elkaar.

Bij het station Holten maak ik kennis met de andere wandelaars van vandaag. Mensen die in de regio wonen (Almelo, Hengelo, Enschede, Kampen) of hier op dit moment op vakantie zijn. 

Allemaal hebben we zin om een dag op stap te gaan.

De wandeling die wij vandaag gaan lopen is een van de mooiste routes. We lopen vanaf het station van Holten direct de natuur in.

Op de top van de Wullenberg ligt de Canadese begraafplaats. Door de Nederlandse gemeenschap is dit terrein eeuwigdurend ter beschikking gesteld aan de Canadezen. Het terrein is goed onderhouden. Opvallend zijn de vele bloeiende planten bij en tussen de graven en ontroerend zijn de tekenen van het geloof van elk van de soldaten. 

Vanaf de Wullenberg dalen wij af. De grond is droog, het zand glijdt onder de schoenen. 

De grond in het naaldbos is op diverse plaatsenmbegroeid met planten en bloemen. Eugenie wijst ons de blauwe bosbessen en de rode bosbessen die wij kunnen eten. Aarzelend proef ik de rode variant. Soepel en zoet glijdt deze door mijn mond. Dit smaakt naar meer, er is genoeg.

Onderweg lopen wij langs een veelarmige den. Fascinerend, hoe kan een den in deze vorm groeien? 

Op een van de toppen die wij passeren is het uitzicht prachtig. Samen met vele wandelaars van het Pieterpad, wij kruisen die route vandaag een aantal keer, houden wij hier pauze. Het regent een beetje, de bomen bieden beschutting tegen de verdwaalde druppels.

In de middag breekt de zon steeds meer door. Achter de bomen zien wij de lucht steeds blauwer worden. De gesprekken gaan over de vraag of een dieptepunt ook een hoogtepunt kan zijn, het Numendal blijkt vandaag zo mooi. 

Op de Holterberg is het een drukte van belang. Er is veel horeca, een museum en veel auto’s. We lopen eraan voorbij, de rustige paden trekken ons meer.

Even later vervolgen wij onze eigen weg.

Door de gemeente Holten-Rijssen wordt zingen gestimuleerd. Een aantal van ons geven hier graag gehoor aan :).

Op een gezellig terras bij het station van Holten, drinken wij met de hele groep en drankje. We proosten op de mooie route en op de fijne dag die wij met elkaar hebben mogen beleven. Een dag waarvoor ik met plezier een flink stuk voor heb gereden. Een dag waarbij ik opnieuw mijn hart heb verpand aan de Sallandse Heuvelrug.

Heb je zin om deze wandeling ook te lopen? Via deze link vindt je de beschrijving.

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This