Loopend Vuurtje – 12 september – 29 september 2022

Nog 1 nachtje….Op de Camino is het leven vanuit het moment. Elke stap telt, elke bocht heeft iets nieuws te vertellen.
In de avond vertel ik de groep over wat hen qua route de volgende dag globaal te wachten staat. Dit keer weer aan de hand van de nieuwste druk van mijn favoriete boekje. Op de valreep gekocht, het is net verschenen, ter ondersteuning van de gele pijlen.
Dag 1: Van rij naar rij naar rij naar….
Bij het meetingpoint van Schiphol herkennen wij elkaar: wandelschoenen, zoekende blik, rugzak. De 10 reisgenoten en 1 reisbegeleider die met elkaar de Camino gaan lopen/ervaren. Voor het eerst zien we hier de mensen achter de namen. Fijn om elkaar eindelijk te ontmoeten.
Een korte kennismaking later staan wij in de rij voor de incheckbalie. Slechts een uur wachten, het valt mee?
De volgende rij is die voor de security. Ik kom op plekken waar ik nog nooit geweest ben. Eerst gaan we de hal uit naar buiten. Dan lopen we door tenten en dan een stuk langs de ‘snelweg’. Flesjes water en een stroopwafel worden ons door de brandweer aangeboden. We zijn er blij mee.
Als we weer binnen zijn is het ‘nog maar’ 45 minuten wachten. Ons vliegtuig is dan al geruime tijd aan het boarden. De kans dat we ons vliegtuig gaan missen is extreem groot. 
Maar een wonder geschiedt. Ruim vier uur nadat we elkaar hebben ontmoet kom ik als laatste aan bij de gate. Natuurlijk werd ik weer uit de rij gehaald door de security, alles aan mijn lijf en in mijn handbagage werd van onder tot boven gecheckt.
Maar: wij mogen er nog in, vooruit dan maar, het vliegtuig is mede door de drukte flink vertraagd. Door een volgend wonder halen we ook de aansluitende vlucht in Madrid. Ook dat vliegtuig is wat vertraagd. Er is zelfs nog tijd voor een snelle kop koffie.
En dan is het even op met de wonderen. Bij de bagageband op Porto blijkt dat wij zeer licht bepakt het vliegveld zullen gaan verlaten.
Een nieuwe tijdrovende rij is het gevolg. Het duurt twee uur voordat we de rij voor het invullen van de benodigde formulieren hebben doorstaan.
We zijn gelukkig inmiddels ervaren in het wachten, geduldig staan wij slechts bepakt met de handbagage de tijd ook hier weer uit.
En dan eindelijk is het zover. We zetten voet aan de grond, we zijn in Porto. Eindelijk tijd voor een ontspannen kop koffie. Wat later komt, komt later.
Een daarop heerlijke maaltijd bij het door de receptionist aanbevolen Portugeese restaurant doet goed, net als de vrolijke ober, hij heeft wel lol in ons.
We proosten op een mooie reis, we hebben er zin in. We zijn klaar voor nieuwe, niet te plannen ervaringen.
Maar niet voordat we eerst een welverdiende nachtrust gaan ervaren.
Dag 2: Hoogte- en dieptepunten in Porto
Porto is gebouwd op een aantal heuvels. We verkennen met elkaar de stad en klimmen en dalen van piek naar dal. Met na elk dal weer een piek.
Een hele bijzondere dag ervaren wij in deze fijne stad.
Een dag waarbij het ene moment de moesson losbarst gevolgd door een stalende zon, soms nog geen vijf minuten later.
We maken kennis met kerken en een station versiert door prachtige azulejo’s, ze vertellen het verhaal van heiligen en van de wording van een land.
Op een terras drinken we de heerlijkste koffie, Tina Turner is hier populair, net personeel danst op haar ritme mee.
Aangenaam verrast zijn we door de ontspannen sfeer die hier heerst. Zelfs de vele voetbalsupporters, weliswaar zeer luidruchtig aanwezig, geven ruimte aan vriend en ‘vijand’.
Een hoogtepunt is de eerste stempel en (het verhaal van) de schelp. Bij de kathedraal voelen wij dan opeens dat onze Camino echt is begonnen. Een ontroerend moment dat we met elkaar ervaren.
Helaas is er tijdens de lunch aan de rivier de Douro minder goed nieuws te brengen. Onze bagage is nog niet terug gevonden. We komen er niet langer onderuit.
Om morgen verder op pad te kunnen gaan moeten we vanmiddag shoppen, we weten niet wanneer onze eigen spullen zullen arriveren.
Ondergoed, shirts, sokken, verzorgingsproducten, schoenen of slippers, regenkleding, een tas of rugzak, eventueel wandelstokken… ..
En tijdens dit shoppen gebeurt er juist tijdens deze somberheid ook iets heel bijzonders. Puur toevallig tref ik bij de Decathlon Diana, een pelgrim die ik uit Nederland ken. Diana heeft in de afgelopen weken haar camino gelopen. Ze is vanuit Santiago zojuist in Porto gearriveerd.
Zij vertelt over haar wandelstok. Haar steun en toeverlaat onderweg. Waarschijnlijk kan ze die niet meenemen in het vliegtuig. . Of wij…….
Een half uur later overhandigt zij haar stok Nicole. Nicole neemt haar stok dankbaar in ontvangst. Zij belooft de stok weer naar Santiago toebrengen. Een stralend moment.
orto is gebouwd op een aantal heuvels. De pieken en dalen hebben wij vandaag in volle omvang ervaren. Onze Camino is begonnen, we hebben zin in het (iets vlakkere😇) vervolg.
Wandeldag 1: Porto – Villo do Conde (20 km)
‘Zolang je de zee maar aan je linkerkant houdt’
Het regent pijpenstelen als we van start gaan.Alle nieuw gekochte regenkleding wordt aangedaan, hier en daar wordt een rugzakhoes met elkaar geruild. De stemming is goed, de eerste gele pijl is snel gevonden.
Nog geen uur later gaat de regenkleding alweer uit. Tegen de voorspelling in klaart het weer daarna geheel op.
Kleine stappen zijn goed genoeg Kleine stappen Voet voor voet Begin maar ergens Begin hier Adem in en uit, en uit en in Dat is alles wat je hoeft te doen vandaag Geen haast. (Gedicht van Marije Hage)
Onderweg is het genieten, elk in haar eigen tempo, het is vandaag allemaal goed. ‘Zo lang je de zee maar aan je linkerkant houdt.’
Na 22 km lopen drinken we met uitzicht op de Atlantische oceaan in goede harmonie ons etappedrankje. Deze en gene vraagt mij voorzichtig over er al nieuws over onze bagage is. Maar het belang van het antwoord is tegen de achrergrond van deze mooie start van de Camino enigszins vervaagd.
Ook de in de haast gekochte wandelschoenen voldoen goed, voor nu.
Wandeldag 2: Villo do Conde – Sao Felix (22 km)
‘De weg omhoog’
De golven van de Atlantische Oceaan lijken elk uur een andere kleur aan te nemen, net als de lucht. Een fascinerend schouwspel, samen met de vele andere pelgrims die onderweg zijn, maken we de ene na de andere foto.
Bijzonder is het de vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking te merken. Ze wijzen met liefde de goede weg. Bij de horeca wordt alles gedaan om het ons naar ons zin te maken.
Terwijl ik op een terras even op de groep zit te wachten, lopen een man en een vrouw doelgericht op mij toe. Alsof ze mij kennen……?
En dan zie ik het: het zijn twee mensen die ik van mijn wandelingen in Nederland ken. Jos en Titia. Ze lopen de Camino als kado voor hun 50e huwelijksfeest. Ze hebben het samen zichtbaar goed. Na een heerlijke grote kop koffie zwaai ik ze uit. Hen wens ik op alle vlakken een buen camino.
Na de lunch neem ik samen met de groep afscheid van de zee. We navigeren onszelf in 3 groepjes met elk hun eigen tempo naar de centrale (binnenlandse) route van de Camino Portugues.
Het laatste groepje komt luid zingend Cafe Coelho binnen. De goede onderlinge sfeer is fijn om te ervaren.
Deze wandeldag van 23 km ronden wij af met een trap bestaande uit 327 treden!
De weg omhoog wordt door elk ontspannen gelopen. Ik leg dat top-moment met graagte vast.
Camino Portugues
Zonsondergang boven de Atlantische Oceaan. Mooi he?

Dag 5: Ontmoetingen op de Camino, Sao Felix – Barcelos (22 km)

Tijdens de eerste kilometers lopen wij door de mist. Zonnestralen boren zich er al doorheen, een mooi gezicht.

Eenmaal aangekomen op de binnenlandse route worden wij weer geleidt door de gele pijlen.

Gewaardeerd worden de ontmoetingen met andere pelgrims. Een echtpaar loopt met een baby van 4 maanden op de buik. Drie Italianen zoeken naar woorden, ze spreken geen woord ‘over de grens’. Gebaren en gezichtsuitdrukkingen maken het gesprek toch levend. Een man die hijgend en drijfnat van het zweet in een rustig tempo een aantal van ons inhaalt. Hij heeft meer haast, we zijn benieuwd wat hem drijft.
Zelf ben ik verrast over een ontmoeting in de albergue van Rates.

Als ik binnenloop word ik met mijn naam aangesproken. De Nederlandse hospitalero van dienst blijkt al over mijn komst gehoord te hebben. We blijken meerdere gemeenschappelijke pelgrims-vrienden te hebben. Ik ben ontroerd door de manier waarop hij langskomende pelgrims gastvrij bejegend.

Een mooie ontmoeting.  Even vergeet ik mijn vermoeidheid.

‘Ontmoeten is
Kijken en zien,
Luisteren en horen,
Verbazen en verwonderen.

Ontmoeten is een avontuur
Open staan voor de ander,
Open staan voor je omgeving.’

De omgeving waar wij nu lopen is licht glooiend. De route is zeer afwisselend.

Einddoel van vandaag is Barcelos. De stad waar pelgrimsgeschiedenis is geschreven.
Bij het kruis op de heuvel vertel ik de groep dat verhaal. Het verhaal over de pelgrim, de galg en de haan.

Het is dat verhaal waardoor sinds lange tijd de haan het nationale symbool van Portugal is geworden. Een verhaal van vertrouwen, verbinding, rechtvaardigheid en dankbaarheid. Een verhaal dat ik zo graag vertel omdat het voor mij ook symbool staat voor de Camino.

Ook als het (l)even moeilijk is worden wij, net als die pelgrim die hier aan de galg werd gehangen, gedragen door ‘Jacobus-momenten’,. Soms zitten die momenten verscholen in de ontmoeting met jezelf of met een ander, soms in een moment van verwondering onderweg. .

Dag 6: In het Camino-ritme geland: Barcelos – Facha (26 km)

Wat een week geleden nog onbekend was, lijkt nu alweer zo gewoon.
Het volgen van de gele pijlen, elk van ons is er inmiddels bedreven in. Het Camino-ritme voelt inmiddels erg vertrouwd. .

De dag begint voor een toenemend aantal van ons met blaren plakken. Mede door het wegblijven van de bagage heeft niet iedereen de beschikking over de best passende en lopende schoenen en sokken. Daarnaast vragen de kilometers en de warmte ook hun tol.

Na het ontbijt staat iedereen vervolgens weer met veel zin klaar om de volgende gele pijlen te gaan volgen.

Vandaag worden ruim 25 kilometer en heel wat hoogtemeters geslecht.

Het landschap, het gezelschap, voldoende water en pauzes en het in je eigen tempo blijven lopen hebben ervoor gezorgd dat elk lachend en ontspannen aankomt.

De omgeving helpt ons steeds weer verder te willen en kunnen lopen. Ook al doen voeten, benen en heupen soms best wel pijn. De etappe die wij lopen is 27 km lang. Een lange afstand. De zon en de warmte zijn fijn maar maken het soms wel extra zwaar. Maar hoe heerlijk is het om dan aan te komen in het paradijsje van Han Geelen. We delen bij het welverdiende drankje de nieuwe herinneringen die wij vandaag samen hebben gemaakt. We kijken uit naar het diner waarvan wij de geuren al kunnen ruiken.
Dag 7: Bij je naam gekend worden: Facha – Ponte de Lima – Facha (20 km)
Vandaag is het een dag van keuzes. Op het programma staat een etappe van 9 kilometer. Naar wens kan deze met een bonusronde worden verlengd.
En zoals altijd is het ook mogelijk om een dag over te slaan, soms is dat bijvoorbeeld in het geval van een fors ontstoken teen, verstandig.

Bijna iedereen kiest ervoor om naar Ponte de Lima te lopen. Een ontspannen en mooie route. Onderweg treft de groep een schaapherder die zijn hond wil sparen. Bij de patisserie smaakt de koffie met pastel de nata zeer goed.

Twee van ons kiezen voor een bezoek aan de San Cypriano-kapel. Met een 4WD worden zij door gastheer Han over onverharde paden de berg opgereden. Op de top van de berg staat In de kapel het beeld van de heilige al klaar. Versierd met plastic en echte bloemen en een enkele gouden veer wordt hij vanmiddag na de mis in processie 4x om de kapel heengelopen. De plaatselijke bevolking komt met paarden, fietsen brommers en Matte Maria’s daar naar toe.Na de mis en de processie zal het feest losbarsten. De barbecue, bacalhau en het bier staat klaar.

Bij de rivier in Ponte de Lima treffen wij elkaar allemaal weer.

Net als de Romeinen staan wij hier stil. De Romeinen lieten zich hier tegenhouden door de angst voor de duivels uit onderwereld (de rivier de lethe). Pas als elk van hen door ‘de commandant’ bij de eigen naam worden aangesproken voelen zij zich gesterkt en durven ze de oversteek aan.

Ik zie in de groep blikken van herkenning. Het belang van het echt gezien worden door een ander, van het genoemd worden bij de eigen naam, wordt herkend en erkend. Ook op de Camino is het fijn je naam te horen.

Na een heerlijke lunch kiezen de meesten ervoor om vanmiddag rustig aan te doen. Een boek lezen in de zon, een siësta, een knoop aan een broek naaien, even bellen met een vriend, een wasje doen, we hebben alle tijd.

Drie dames lopen de bonusronde. Met elkaar lopen zij ontspannen verder.schaterlachend komen ook zij aan het eind van de middag weer bij onze fijne overnachtingsplek aan.
Fijn om elkaar weer te zien en om elkaar steeds een beetje beter (bij naam) te leren kennen.

Dag 8: De koninginne-etappe: Ponte de Lima – Rubiaes (17 km)

De etappe van vandaag is uitdagend. Voor ons ligt een berg. De beklimming gaat over paden vol rotsblokken en boomwortels. De afdaling loopt over een pad vol losse kiezelstenen.
De temperatuur wordt heel hoog, 30 graden en meer, er is dus veel water mee te dragen.
Iedereen is voor deze dag licht gespannen, kan ik het aan? Zal het lukken?
En tegelijkertijd hebben we er zin in, kom maar op met die uitdaging, wij zijn er klaar voor. Toch?

Met elkaar wordt er in twee groepjes gelopen. Zo kan elk haar eigen tempo houden en is er toch altijd iemand in de buurt.

De eerste 10 kilometer zijn okay. Bij de horecaplek treffen wij elkaar in de schaduw van de kapel.

Leuk om daar ook Petra en Tinus uit Deventer te treffen. Ze zijn 40 jaar getrouwd, lopen samen de Camino en blijken ons al tijden met aandacht digitaal te volgen.

En dan……klimmen en klauteren we stap voor stap naar boven.

Bij het kruis, het zusje van de Cruz de Ferro, staan we even stil. Bij dat kruis kun je je figuurlijke ballast in de vorm van een steentje achterlaten.

Elk ervaart de bij vlagen erg steile klim op haar eigen manier. Waar de een verrast is ‘zijn we er nu al?’, heeft de ander het idee dat de tocht omhoog eindeloos voortgaat.

En de afdaling erna? Ja die vraagt veel concentratie. Elke stap wordt met aandacht gezet. Bij tijd en wijle is dat een worsteling met het ongemak van hitte, blaren, steentjes en vermoeidheid. ’Juist door het ervaren van de worsteling ben je ook in staat het geluk te kennen.’

De aankomst wordt gevierd met high fives, een enkele knuffel  en met heel veel water, cola, koffie en bier. Met als missschien wel het grootste geluk een heerlijke douche en ‘schone’ kleren, en een lieve kat die kopjes geeft.

Dag 9: De slak en de haas: Rubiaes – Tui (24 km)

‘De camino haalt de haast uit je leven’, constateren een aantal van ons tijdens de eerste horecapauze.
Het tempo blijft gelijk, maar er is zoveel meer ontspanning voelbaar.
Een geplande horecastop die gesloten is? Kan gebeuren, fijn al we toch even in de schaduw kunnen zitten. De iegenaresse verrast ons even later met frisdrank en koffie!

Terwijl ik net na Valença op de groep aan het wachten ben, word ik gepasseerd door twee Duitse pelgrims. De een loopt rap en licht. De ander loopt er zwaar en zwetend een heel stuk achteraan. Nadat ik ze een Buen Camino heb gewenst knopen ze een praatje met mij aan. Ze vertellen over hun tempo-verschil. Ze vergelijken zichzelf met de slak en de haas. Beiden lopen ze op hun eigen manier. Beiden genieten ze met volle teugen. Beiden komen ze elke dag weer ontspannen aan.

Aan het eind van de dag passeren wij de grens. Van Bom Caminho gaan we naar Buen Camino.

Van Obrigade naar Gracias. We gaan de Portugeese gastvrijheid missen. En tegelijkertijd zijn we heel benieuwd naar wat Galicië ons brengen gaat.

Dag 10: Verder dwalen: Tui – O Porrino (17 km)

Dankzij het tijdsverschil tussen Portugal en Spanje starten wij vanaf nu rond de zonsopgang met lopen. Een mooi moment van de dag.
Koel, veelbelovend en optimistisch.

Twee Nederlandse dames, Nellie en Marjon, spreken mij kort na ons vertrek aan. Zij vragen mij wat ik doe. Mijn impulsieve antwoord is dat ik gewoon lekker rond-dwaal.

Het lopen gaaat ieder vandaag weer wat beter af. De meeste blaren zijn getemd, de nieuwste schoenen lopen beter.
Het is fijn dat deze etappe wat vlakker en korter is dan die van de afgelopen week. Het geeft tijd om uitgebreid te pauzeren bij een taverne met de naam Tia Maria.

De meesten kiezen voor de route naar links, langs de rivier. Een enkeling gaat naar rechts, expres of per ongeluk wat doet het ertoe?

Met als beloning een ontspannen wandeling, bloemen en muzikanten kleuren de weg.

Terwijl ik na aankomst op,een terrasje zit, open Nellie en Marjon langs.
Vandaag zijn zij net als veel anderen gestart in Tui.
Ze hebben, zo vertellen zij, lekker rondgedwaald over de Camino. Net als wij doen, alleen of samen lopend, elk op haar eigen manier en in haar eigen tempo..
En tegelijkertijd zijn wij elkaar nabij, onderweg en tijdens het etappedrankje.

Dag 11: Goede gasten: O Porrino – Redondela (18 km)

‘Wat heb jij een prachtige groep, kom je volgende week weer?’ De zeer vriendelijke en gastvrije Venzolaanse eigenaresse van ons hostal laat ons weten dat ze onze hele fijne gasten vindt. Regelmatig heeft ze slechte ervaringen met georganiseerde groepen pelgrims. Ons zou ze elke week wel te gast willen hebben.
Het doet de groep goed, dit compliment. We willen tijdens onze reis ook goede gasten zijn. Niet in het minst dankzij de lokale bevolking kunnen wij onze Camino lopen.

Met deze warme woorden gaan wij op,weg. Het is voor het eerst deze reis aangenaam warm en niet verzengend heet, het maakt het lopen zeer soepel.

In het vriendelijke dorpje Mos trakteer ik mij op een nieuw t-shirt. Fijn om weer eens iets anders aan te kunnen. De in de haast gekochte twee t-shirts uit Porto voldoen mij niet zo goed.

Fijn om te zien dat na deze pauze drie van ons hun eigen weg kiezen. Zij kiezen ervoor om de zekerheid van de aanwezigheid van vertrouwde anderen voor even los te laten. Het geeft hen de ruimte om de Camino verder te verkennen.

Bij het eindpunt in Redondela komen wij allemaal alleen of in groepjes ontspannen aan. Ik hoor over ruimte en stilte, over zelfgemaakte empanada’s en over een verloren en weer terug gevonden hoed.

Na aankomst ga ik weer aan de slag met mijn niet zo favoriete bezigheid Dagelijks ben ik bijna twee uur met de handling agent van Iberia bezig. Voor mij een oefening in geduld. Voor hen routine, wij zijn of lijken slechts 11 file-nummers te zijn.
Tot mijn grote verrassing heeft Groundforce vandaag ander nieuws dan de afgelopen 10 dagen. Waar dat toe leidt, we gaan het zien……

De avond valt…

De avond valt over de baai bij Redondela

In Spanje wordt in de avond pas laat gegeten. Als wij tegen half negen vanavond aan tafel gaan is dit ons uitzicht.
Niks mis mee. Een prachtige afronding van alweer een mooie Camino-dag.

Dag 12: Onrust onderweg: Redondela – Pontevedra (16 km)

Vanaf Redondela stijgen wij direct tot grote hoogten. Om daarna weer af te dalen naar zeeniveau. Een prachtige route, bossen, beekjes, een oude brug, dorpjes en zee. Genoeg om van te genieten.

Maar voor mij en meerdere anderen is het ook een onrustige dag.

Ik vraag mij af hoe het komt.
-Komt het door de drukte onderweg? Het aantal pelgrims is erg groot. Het is het vinden van je eigen ruimte op een met velen gedeeld pad.
-Komt het door de blaren en ander (lichamelijk) ongemak? Hoe verhoudt je je tot iets dat soms elke stap voelbaar is?
– Komt het door een irritatie over het gedrag van een ander of van jezelf?
– Komt het door de frustratie over iets waarop ik geen invloed heb?
Hoe dan ook. Lijf en leden zijn moe gelopen. Het nieuwe is eraf.
Niet alles is mooi of valt mee. Ook dat is hoe het op een Camino is.
De herberg
Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.
Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.
Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.
Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….
De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.
Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.
(Rumi)

Mooi om in de groep en bij mijzelf te merken dat juist als het even moeilijk loopt, het gezelschap van een andere pelgrim helpt om te relativeren, accepteren en weer lichter te lopen. We kunnen veel alleen, en hebben tegelijkertijd elkaar onderweg zeer nodig.

Vroege ochtend van dag 13
‘Weke dag is het?, vraagt Pooh..
‘Het is vandaag’, antwoord Knorretje.
‘Mijn favoriete dag van de week’, zegt Pooh.
(Bron: Winnie de Pooh)

Dag 13: Oogsttijd: Pontevedra – Caldas de Reis (21 km)

‘Het lijkt wel alsof ik de herfst begin te ruiken’, hoor ik een mede-pelgrim zeggen. En ze heeft gelijk. Het lijkt wel alsof wij de afgelopen dagen van de zomer de herfst zijn ingelopen. De temperatuur is flink gezakt, het is nu een graad of 22 en het waait voorzichtig. Steeds meer kastanjes liggen op het pad.

En vandaag zien we dat de boeren ‘opeens’ massaal zijn begonnen met druiven pliukken. De oogsttijd is volop begonnen.

Herfstbloemen staan in volle bloei.

En ook in onze groep is dat wat ik vandaag ervaar. Ieder is zich thuis gaan voelen op de camino. Elk van ons heeft haar eigen tred en plek gevonden.
Stralend komen de dames vandaag alleen of in kleine groepjes aan. Vol van verhalen en ervaringen. Alle ‘groeipijn’ lijkt vergeten.

En als wij dan tijdens het etappedrankje ook nog horen dat onze bagage eindelijk gevonden lijkt te zijn en uit handen is van handling agente en vliegmaatschappijen, genieten wij meer dan ooit van de geoogste druiven van vorig jaar 🍷.

Zondagmorgen op de Camino Portugues.
Een goede start.

Dag 14: Zondag…..Caldas de Reis – Padron (19 km)

Tijdens het lopen horen wij dat het zondag is. Overal om ons heen roept het klokgelui op voor het begin van de mis. Maar ook aan het aantal fietsers merken wij de zondag. Net als in Nederland gaan op zondagochtend groepen ovewergend bestaand uit mannen met elkaar op stap.
We lopen op deze dag vanuit de schemer de zon tegemoet. Het is op dit relatief vroege tijdstip nog rustig. Fijn om soms ook even alleen te kunnen lopen.

Vandaag is tegelijkertijd anders dan anders.

Waar wij het normaal gesproken belangrijk vinden dat iedereen alle tijd neemt voor een etappe, kiezen wij er vandaag voor om de tijd in de gaten te houden.
De eerste koffiestop wordt door iedereen vrijwillig overgeslagen. Her en der wordt het tempo versneld.
Iedereen wil vandaag graag op tijd op onze eindbestemming van de dag zijn.
Een magische plek.
De bron van misschien wel alle Camino’s.
En een man om naar uit te kijken.
(Wordt vervolgd)
Dag 14: Padron
Voor mij is Padron altijd een hoogtepunt van deze Camino. Het is hier dat aan het einde van onze wandeling vandaag vier heilige plekken te bezoeken zijn. De groep kiest ervoor om al deze plekken, ook die op de berg, te willen ervaren. Wij hebben er vandaag, omdat de kerk slechts beperkt open is, sneller voor gelopen.
In Padron wordt ons tempo er weer uit gehaald. Er is een grote weekmarkt. De bekende Pimientos de Padron worden hier vers van het land gretig gekocht. Je kunt hier vandaag ‘ over de hoofden’ lopen.

En dan is het zover. Tussen twee missen door kunnen wij (nog net) de kerk in. Onder het altaar is hier de verlichte Padron (rots-steen) te zien, de plek waar het bootje met het lichaam van Jacobus tot stilstand kwam.

Aan de muren hangt ‘de kruisweg’ van Jacobus.

Vervolgens beklimt de groep de Monte de Santiguino. Het is de plek waar Jacobus 7 jaar gewoond en gewerkt heeft.

Tot slot lopen wij langs de fontein, de bron van leven. Misschien wel de bron van (alle) camino’s.

Dag 14: Pelgrimszegen van Pepe
Een van de hoogtepunten in Padron is het bezoek aan het cafe van Don Pepe II. Het is in dit cafe dat de pelgrim de moed en het vertrouwen krijgt om de laatste kilometers naar Santiago te gaan lopen. Als dank laten pelgrims iets eigens achter. De muren en plafonds zijn met deze dankbaarheid versierd.
Aan het eind van de middag gaat de groep dit bijzondere cafe binnen. Pepe schuift stoelen aan en kijkt daarna de kring rond.
En dan… ziet hij mij. Het lijkt of op dat moment de hemel openbreekt. Diep geraakt ben ik door zijn intense begroeting. Onze verbinding is zonder woorden voelbaar.
Trots toont hij terwijl wij even later een drankje drinken een foto en filmpje van zijn kleindochter. Drie jaar is ze alweer.
Na het drankje zijn we welkom achter de bar. Met elkaar op de foto en dan voor elk van ons een diepgemeend buen camino van Pepe.
Het voelt als een pelgrimszegen voor onze laatste etappes.
Pepe knuffelt mij daarna nog een laatste keer. ‘Tot ziens’, zegt hij.
En zo is dat!

Stralend loopt iedereen na het bezoek aan Pepe nagenietend de laatste kilometers naar het hotel. De deels onverwachte beloning, een dikke knuffel van Pepe, en de Pedronia geven ons vleugels, ook de groep heeft Padron in het hart gesloten.

Dag 15: Vertraagd en vol verwachting: Padron – O Milladoiro (20 km)

Ja natuurlijk, we zijn moe, hebben her en der pijntjes en voelen regelmatig ongemak. Af en toe of regelmatig wordt er slecht geslapen. Maar elke ochtend hebben alle 10 dames zin en moed om weer op stap te gaan. Mijn respect voor hen is groot.
Ook vandaag, de laatste volle wandeldag, staat iedereen (met en zonder afgeplakte voeten) ruim op tijd alweer startklaar. Nog even een enkele high five…..

In een vertraagde pas worden de kilometers rustig gelopen. De klimmetjes worden nauwelijks gevoeld. De horecaplekken worden ruim bezocht, er is tijd zat.

Onderweg dromen we over morgen. ‘Hoe zal het zijn, aankomen in Santiago?’

Steeds meer vragen over deze stad en over de pelgrimsmis komen mij ter ore. ‘Zal de botufemero zwaaien?’, ‘Hoe lang duurt de mis?’
Langzaam maar zeker zijn wij er aan toe, de aankomst.

Dag 16: O Miladoiro – Santiago 

Nog 8 km. We zijn op weg…..

Dag 16: De aankomst
We zijn er!!!!
Petje af en een diepe buiging voor elk van deze mooie vrouwen.
Santiago de Compostela
De aankomstdag is bijzonder. Het gevoel van dankbaarheid overheerst.
Dankbaar dat iedereen zonder al te grote problemen lopend en met een lach op het gezicht Santiago heeft bereikt. Dankbaar voor het vertrouwen van Fleur Broer en van elk van de groepsleden dat mij werd gegeven.
Dankbaar voor de ruimte die Pieter en de kinderen mij geven om regelmatig op stap te kunnen gaan.
Daarnaast ben ik blij. Blij dat de bagage er eindelijk weer is. Ik heb ervan geleerd dat ik met veel minder toe kan dan ik had verwacht.
Blij dat het er bijna opzit, langzaam aan verlang ik weer naar huis.

En ook voel ik mij verward. Zoals altijd heb ik dubbele gevoelens bij de aankomst in Santiago. Een mild gevoel van verscheurdheid.

Cees Nooteboom verwoord dat gevoel treffend:
‘De echte reiziger leeft van zijn verscheurdheid,
Van zijn spanning
tussen het terugvinden en het weer loslaten
En tegelijkertijd is die verscheurdheid
de essentie van het leven.
Hij hoort nergens
Aan het overal,
Waarin hij voortdurend verkeert
zal altijd iets ontbreken.
Hij is de eeuwige pelgrim
Van het ontbrekende,
van het verlies.
En net als de andere pelgrims in deze stad
is hij op zoek naar iets dat toch weer verder lag
dan het graf van een apostel
of de kust van Finisterre
Iets wat hem wenkt en onzichtbaar blijft,
het onmogelijke.’
(Cees Nooteboom)
Santiago
Dag 17: Van Pelgrims worden wij toeristen
Nadat gecontroleerd is of wij aan de eisen voldoen, worden de namen van de groeps-leden vanmorgen bijgeschreven in het pelgrimsregister dat al eeuwen in de kathedraal wordt bijgehouden. Daarna ontvangen de reisgenoten elk een persoonlijke Compostela. Een hoera klinkt bij elke uitgereikte Compostela.
Fijn om na dat feestelijke moment gastvrij in de huiskamer der lage landen te worden ontvangen. Een kop koffie met een Mariakoekje, een luisterend oor, het is een warm welkom.

En na deze rituelen heeft elk een vrije middag. Er is tijd en ruimte om te slenteren door de stad, souvenirs te kopen of om een museum of markt te bezoeken. Het is het begin van het loslaten van de camino. Van pelgrims worden wij toeristen.

Ik beperk mij in de aanschaf van souvenirs. Ik besteed mijn middag aan een prachtige ontmoeting met Marieke. Tijdens de Corona-tijd hebben wij elkaar ontmoet bij abdij Koningshoeven. Een paar maanden geleden zaten wij samen op het strand van Scheveningen. Vandaag vieren wij haar gelopen Camino.
De ontmoeting met haar en ook die met de ook vandaag aangekomen Rene Lodder ervaar ik als warm bad op een regenachtige Santiago-dag.
En de groep?
Vanavond treffen wij elkaar voor een gezamenlijke afscheidsmaaltijd.
Morgen vliegen wij weer naar huis, het lijkt nog zo ver weg. De Camino is omgevlogen.
Dag 18: vanaf hier…..
Het zit erop.
Iberia brengt ons vanaf Santiago via Madrid weer terug naar waar wij onze reis18 dagen geleden onrustig zijn begonnen. Bij de bagageband op Schiphol klinkt vanavond gejuich. Tot onze grote blijdschap rolt alle (!) bagage schijnbaar probleemloos naar ons toe.
De cirkel is rond, we laten elkaar vol van nieuwe herinneringen en gedeelde ervaringen vanaf hier weer los.
Ik noem de namen van de mensen die elkaar en zichzelf de ruimte hebben gegeven om de Camino met alle ups en met enkele downs te beleven.Tien prachtige vrouwen, ze heten Monica, Kiki, Hende, Nicole, Anneke, Bettie, Jes, Rianne, Alice en Kim.
We hebben het goed gehad. We zijn klaar om het gewone leven weer op te pakken.
‘Vanaf hier
zal ik terugkeren
naar het gewone
leven van alle dag
Niet gewoon meer
na al wat ik ervaren heb
en als rijkdom
opgeslagen in de weg
die ik zelf ben.’
(Ricky Pieter)
Weer thuis
Het landen na een Camino kost mij zoals altijd enige moeite. Het loslaten van de tijdloosheid…, het loslaten van een natuurlijke flow waarin ik mij zo thuis voel.
Fijn om dan nog even na te mijmeren. Dankbaar voor een aantal persoonlijke bedankjes, het geeft een indruk van hoe het is ervaren. Het doet mij goed.
Dank voor al jullie digitale reacties en steun onderweg. Fijn om elke dag te merken dat we door velen werden gevolgd. Mooi om te horen dat een aantal van jullie door onze reis zijn geïnspireerd.
Tot ziens bij een volgende reis. Bij komende meerdaagse pelgrimswandelingen is nog plek. Tot ziens!

Pin It on Pinterest

Share This