Zaterdag 8 oktober 2022, dagwandeling

Het is nog stil op de dijk van Volendam, de terrasjes zijn nog gesloten als ik samen met Angelina aankom. Desondanks voelen wij ons welkom. ‘Een kopje koffie? Ja zeker dat moet wel kunnen” zegt de serveerster. We zijn er blij mee.
Zittend in de ochtendzon zien we een prachtig zeilschip vertrekken. Waar zal deze heen gaan?  In gedachten vaar ik een stukje mee.

Voor de groep  ligt het schip met de naam  ‘Jan Smit’ klaar voor de afvaart. Het is met deze boot dat wij de overtocht naar Marken maken.

Marken is sinds de Julianavloed in de 12e eeuw een eiland. Eeuwenlang heeft het geworsteld met het water. Sinds de afsluiting van de Zuiderzee is het water rustiger.  

Na een half uur varen bereiken wij de haven van Marken. De karakteristieke huisjes, de zeilschepen, een andere wereld.

Vanaf de haven van Marken lopen wij naar de strekdam. 

De dam loopt 2 kilometer de zee in. Ooit was dit het begin van de afsluiting van de Gouwzee en de inpoldering van de Markerwaard. Nu is de dam een walhalla voor vogels, bloemen, branenstruiken en wandelaars. 

Het geluid van het kabbelende water, het zicht op Volendam, de prachtige wolkenluchten de stille voetstappen van degenen die voor en van degenen die achter je lopen. Alle focus is nodig voor het lopen. 

‘Eigenlijk is het nutteloos’, zegt een van de deelnemers als ze de strekdam weer achter zich heeft gelaten. ‘Je loopt eindeloos heen, en daarna loop je dezelfde weg weer eindeloos terug, Maar …..wat is het mooi en bijzonder. Onderweg zie je de vegetatie veranderen. Je wil weten wat er aan het einde is.’

Aan het einde (dat ook het begin is) van de dam staan picknickbankjes. Een prachtige plek om te lunchen.

Op de grens van het land en het water vervolgen wij de route. We worden gedragen door de zon, zee, het licht en de schitterende wolkenlucht.

De vuurtoren met de naam ‘Het Paard’ is een eye-catcher. 

Voor de kust van Marken liggen ijsbrekers in het water. Deze voorkomen dat kruiend ijs het land en de huizen bereikt. 

Marken kent een aantal wijken. Deze zijn elk op de hoogste punten van het eiland gebouwd. De huizen staan dichtbij elkaar en staan hoog op de poten. Deze bouwwijze beschermde de bevolking het beste tegen water en wind. Elke wijk heeft de naam werf. Wij lopen onder meer door de Rozewerf, de Kerkwerf (toen het eiland nog katholiek was heette deze de Kloosterwerf) en de Witte werf. Op de foto zie je hoe een werf er van afstand uitziet.

Samen met bewoner van de Rozewerf  ervaren wij het wijdse uitzicht op het IJsselmeer. In de verte vaart een zeilschip muzikale rondjes. ‘Dat is sinds Corona elke zaterdag het geval.’Dit is de partyboat. Met ruim honderd gasten genieten zij van drank, luide muziek en van elkaar. En wij ‘genieten’ al 2 jaar mee.’ zegt de man zichtbaar geirriteerd.

Enthousiaster wordt hij als ik hem vraag of hij op het eiland woont. Zijn ouders blijken in de jaren zestig een sterk verwaarloosd werfhuisje op de Rozewerf te hebben gekocht. De toenmalige bewoners vertrokken naar een nieuwbouwwijk aan de andere kant van het eiland. Sinds een aantal jaar woont de man nu in het huisje op de Werf.  Het geeft hem een gevoel van rust en vrijheid. Meestal…. 

Rondom de werven liggen weilanden en tuinen. Een van de bewoners heeft er een paradijsje van gemaakt.

Na bijna 13 kilometer gelopen te hebben, bereiken wij de toegangsbrug tot de kern van Marken. 

Het etappedrankje nuttigen wij op het zonovergoten terras van  de oudste kroeg van Marken. Op advies van de ober maak ik kennis met de Marker Maagd….:)

We zijn vroeg, er is ruim tijd om na te praten. Napraten over de voor een aantal deelnemers verrassende schoonheid van het eiland. Napraten over nieuwe plannen. Maar vooral praten we na over de zon, de zee en over zin.

Tijdens de vaart is het uitzicht weer prachtig.  Een  prachtig einde van een hele mooie dag. Dank aan Robert-Jan, Margriet, Angelina, Petra, Karin en en Arja.

En dank aan de ontwikkelaars van deze mooie route. Je vindt de door ons gelkpen route in het boekje ‘De mooiste eilandwandelingen’ van de uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Heb je zin om ook een keer mee te lopen? De komende dagwandelingen vind je hier: https://opstapmetirene.nl/dagwandelingen/

Pin It on Pinterest

Share This