Een pelgrimsroute door de Over-Betuwe

‘Wegen met Zegen is niet zomaar een wandeling door het mooie Betuwe land. Als pelgrim word je uitgenodigd om stil te staan bij wat belangrijk is in je leven, om wat in je rugzak zit aan ervaringen te wegen en opnieuw of voor het eerst betekenis te geven, om je hoofd en hart leeg te maken en om vervolgens te ervaren wat waardevol voor je is en wie je lief zijn.’
Met deze tekst begint het routeboekje dat hoort bij de wandeling die wij de komende dagen gaan maken. Samen met Margreet Sanders en Zr. Marga Zwiggelaar, twee van de initiatiefnemers van deze route kijk ik uit naar de deelnemers aan deze reis.
Onderweg verblijven wij in het Domicaner-klooster in Huissen. Een prachtige plek, fijn dat wij hier te gast mogen zijn.

Vrijdag 26 januari 2024: Op weg (Elst – Huissen)
Bepakt en bezakt zie ik vanmorgen elk van de deelnemers aan deze mini-pelgrimage binnenkomen. Beetje spannend, wat en wie staat mij te wachten?
Vooral ontspannen, zin om nieuwe wegen te verkennen, als afsluiting van een periode, als start van een nieuw jaar, als break in een hectische tijd.
Of gewoon omdat het kan.
De welkomsttaart smaakt goed, het bagagevervoer is comfortabel. Licht-bepakt gaan we vandaag op weg.

Juist op het moment dat wij vertrekken breekt de zon volop door.

We starten met lopen. De route loopt van Elst naar Huissen. Wij volgen de paden van de pelgrimsroute Wegen met Zegen. Marga en Margreet wijzen de weg. En heb je geen Marga of Margreet in de buurt? Deze pelgrimsroute kan ook gelopen worden via een GPX-track, met het routeboekje, ondersteund door de pijltjes onderweg.  

Wat volgt is zonneschijn. Blauwe luchten, prachtige vergezichten vallen ons onderweg in de Over-Betuwe ten deel.

Werenfridus is de heilige die tijdens deze pelgrimsroute ‘centraal’ staat. Zijn beeld staat in Elst en in het pelgrimshuis in Nijnmegen. Tijdens deze etappe passeren wij het kunstwerk ‘Het mysterie van Werenfridus; . Het is gemaakt door kunstenaar Alphons ter Avest. Het verbeeld het bootje dat met het lichaam van Werenfridus tegen de stroom ingedreven is en tot stilstand kwam bij Elst, de plek waar wij onze route zijn begonnen.

De forse wind maakt het af en toe best koud. Het afwisselende open landschap vol van historie maakt het lopen licht. 

Bij Park Lingezegen eten wij onze lunch. We zitten op het bankje van de berg-idylle, het ligt vlakbij de ‘Vleugel van Vrijheid’.

In deze van oudsher Katholieke streek staan veel kapellen. 

Midden in de open en vlakke  ruimte passeren wij in Bemmel de kapel ‘Op de Heuvel’. Dit is een bedevaartsplek voor mensen die zich de gevechten die zich hier in WOII hebben voltrokken blijvend willen herinneren. Het is de plek waar wij even stilstaan en ons opnieuw orienteren op de route.

Onze herberg tijdens deze reis is het klooster in Huissen. Verse bloemen staan in de zalen en gangen. In de herberg of in het hoofdgebouw heeft elk van ons een eigen kamer.

Avond dag 1

in ‘de huiskamer’ van dit klooster, de kapel, worden we welkom geheten en wordt ons een thuisgevoel toegewenst. Het ontroert mij.

In de avond verdiepen de gesprekken, een kleurrijke groep is op weg gegaan. Een veelbelovend en smakelijk begin van een nieuwe reis.

Zaterdag 27 januari 2023: Over pelgrimeren (Huissen – Angeren – Doornenburg en verder…) 

Tijdens een pelgrimstocht is het belangrijk om je eigen tempo te vinden (en te houden). Vaak is dat best lastig. De neiging je te veel aan te willen passen aan de ander (of aan je eigen verwachtingen), we kennen het allemaal. Langdurig andermans tempo lopen leidt onvermijdelijk tot blessures.
Het flinke tempo-verschil in onze groep is gelukkig met wandelbegeleiders Marga en Margreet geen probleem. Beiden kennen de weg goed. Margreet loopt lekker snel voorop. Marga loopt als rustige herder achteraan.
Thema van vandaag is pelgrimeren.
WIj  gaan op stap met een steentje in de rugzak. Waar staat dat steentje voor? Voor iets dat je bij je wilt houden, of juist voor iets wat je beter los kunt laten? Het geeft te denken en vooral te voelen…

Over de dijk lopen we naar het kleine dorpje Angeren. Voor de meesten van ons is dat een een onbekende plek. Horeca is hier niet aanwezig. De Karholieke kerk is aan de eredienst onttrokken. We bezoeken de hiier nog levendige Mariakapel. De verrassing in dit op het oog wat gesloten dorp is een gastvrije pleisterplaats: het dijkkerkje in Angeren heeft speciaal voor ons de deuren opengezet. Koster Marcel heeft voor koffie, thee en koekjes gezorgd. We voelen ons welkom en gezien. 

Na deze warme ontvangst bewegen wij mee met het water. De uiterwaarden zijn kniehoog onder gelopen. Een alternatieve route is altijd voor handen. Wij lopen over de dijk. Iets drukker, meer verharde paden, het is niet anders….

Het is vandaag windstil. Het maakt het lopen meer aangenaam. De zon geeft kleur en contrast. De foto’s zeggen genoeg.

In het volgende dorpje waant een deel van de groep zich weer even kind. Herinneringen aan de serie Floris worden bij het kasteel waar die serie met in de hoofdrol Rutger Hauer is opgenomen gedeeld.

Op de binnenplaats an het kasteel worden wij verwacht bij de Herberg. De koffie, jus, broodjes en soep laten wij ons hier smaken. 

Vanaf hier is er een keuze. Vijf reisgenoten lopen met Margreet via de Linge terug naar het klooster. 

De anderen reizen mee met Marga. Zij geeft een rondleiding vol van verhalen over de plek die wij deze dagen ons thhuis mogen noemen.

Avond dag 2 

Thema van de avond is pelgrimeren. We hebben het over de fases die je onderweg in het klein of in het groot tegenkomt. Het gaat onder meer over afscheid nemen, vertrekken, onderweg zijn, reisgenoten en over aankomen.

‘Wie of wat heb jij nodig om je onderweg thuis te voelen?’ is een van de vragen waar wij met elkaar over spreken. Wanneer wordt wandelen pelgrimeren?

Zondag 28 januari 2024: Onderweg gaan en weer loslaten (Doornenburg – Fort Pannerden – Gendt)

Rond 9.30 uur is het tijd om de schoenen weer aan te doen en om ons klaar te maken voor vertrek.

Op het plein voor het klooster nemen wij afscheid van ons tijdelijke thuis en van een van onze reisgenoten. Haar reis zit erop.
De zon is stralend, we zijn klaar voor de volgende etappe.
De zondagse stilte op de route naar Fort Pannerden is intens. Om ons heen hoor je het gelui van vele klokken, kerkgangers worden eraan herinnert dat het zondagmorgen is.
Het gegak van overvliegende ganzen trekt aandacht. Het kabbelende water stroomt eindeloos door. Het riet waait met alle winden mee. 
Het lopen in deze omgeving geeft mij vaak rust en uitzicht, het doet mij (en hopelijk ook anderen) goed.

Over graspaden bereik je vanaf hier via het natuurgebied de Klompenwaard het einde van het land. En waar wij niet verder kunnen ontspringt de rivier De Linge.

Natuurlijk houden wij halt bij het fort. Ooit werd dit gekraakt, nu zit er een museum en is er horeca. Een bijzonder plekje, een groots onderdeel van een lang geleden aangelegde verdedigingslinie,

In de afgelopen maanden hadden we te maken met eindeloze regen. Tijdens deze winterse wandeling lopen wij vandaag opnieuw in de volle zon. Ieder heeft een eigen ritme. Mooie gesprekken, humor en rust hebben een natuurlijke balans gevonden. Een mooie groep, een ontspannende omgeving.

Bij de bedevaarts-kapel met de naam Hulhuizen nemen wij nog een laatste pauze. Een inspirerende plek, er wordt goed voor deze kapel gezorgd. 

We eindigen deze wandeldag door de Overbetuwe in het dorpje Gendt.

Bij het afscheidsdrankje ben ik ontroert door de stralende gezichten,, de mooie woorden en door het welgemeende applaus voor Marga, Margreet, elkaar, Pieter en mijzelf.
We laten elkaar los, en nemen de ervaring met ons mee.
‘Vanaf hier zal ik terugkeren naar
Het gewone leven van alle dag.
Niet gewoon meer
Na al wat ik heb ervaren
En als rijkdom en herinnering meeneem
In de weg die ik zelf ben’
(Vrij naar Ricky Pieter)

Met elkaar waren wij drie dagen onderweg, elk met zijn/haar eigen verhaal, met elkaar een rijke groep. Met elkaar waren wij drie dagen onderweg, wij laten elkaar weer los en maken ons op voor dat wat in 2024 verder komen gaat.
Dank aan reisgenoten Ellen, Wilma, Annelies, Carola, Joes, Loes, Irene, Karin, Petra, Simone en Brenda, jullie maakten deze dagen tot een prachtige ervaring.
En dank aan medebegeleiders Margreet en Marga, het was mij een genoegen, wat vulden wij en jullie elkaar mooi aan. Het smaakt naar meer.
Dank aan Pieter……, geen woorden voor!
P.s. De foto’s bij dit verslag zijn gemaakt door: Loes, Margreet, Irene, Petra, Brenda, Simone, Joes, Ellen, Pieter en mijzelf (Irene).
Meer info over de route: www.wegenmetzegen.nl
Meer info over komende mini-pelgrimages over onder meer de wegen met zegen: www.opstapmetirene.nl

Pin It on Pinterest

Share This