Een Pelgrimsroute van Bolsward naar Bolsward.
Om een pelgrimsroute te lopen hoef je niet ver van huis te gaan. Je kunt in Nederland steeds meer Pelgrimspaden lopen. Het St. Odulphuspad is daar een voorbeeld van. Deze route start je als Novice (nieuweling) bij de Martinikerk in het Friese Bolsward. De laatste etappe, deze heeft de naam Presbyter (ouderling of priester), brengt je terug bij je beginpunt, de Martinikerk van Bolsward.
Het St. Odulphuspad is een hedendaagse pelgrimstocht van ruim 260 kilometer. Deze route biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven.
Hieronder lees je over deze hedendaagse Camino.
Algemene kenmerken
Deze Pelgrimsroute voert je in 15 etappes langs verdwenen kloosters, kerken, heuvellandschappen met bossen en langs schitterende meren. Ook kom je door 7 van de 11 Friese steden. Je volgt daarbij de weg en de verhalen van Odulphus die als jonkie in de 9e eeuw van Brabant naar Friesland trok om de inwoners daar te bekeren. En tegelijkertijd volg je de sporen van de oudst bekende Nederlandse pelgrim die rond het jaar 1170 vanaf zijn woonplaats Hallum naar Santiago is gelopen.
Bij de route hoort een stempelkaart en als je alle stempels hebt verzameld kun je een Odulphus-reliek aanvragen. Een mooi extraatje, het motiveert om wandelen van deze route niet bij 1 of enkele etappes te laten.
Het St. Odulphuspad heeft op het oog weinig te maken met de pelgrimswegen die naar Santiago/Rome lopen. En tegelijkertijd staat het daar niet los van. Deze route loopt langs plekken van betekenis, de route brengt je verbinding met jezelf en de route refereert naar pelgrims van vroegere tijden. Op de site wordt hierover onder meer het volgende geschreven: ‘met het St.Odulphuspad stap je uit de alledaagse stroom van het leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering’.
De route wordt gekenmerkt door een drietal kernwaarden en thema’s respectievelijk:
– Stilte
– Rust
– Ruimte
– bezinning/spiritualiteit
– landschap
– cultuurhistorie
Bij elke etappe wordt bij deze kernwaarden en thema’s informatie en verdieping gegeven.
Het Odulpuspad loopt vanaf Bolsward, via onder meer Workum, Hindeloopen, Stavoren, Sloten, Balk, Jorwerd, Nijkleaster en Gaasterland terug naar Bolsward.
De totale lengte van deze route is meer dan 260 km. De route is niet gemarkeerd. Een GPS-track is beschikbaar.
De etappes en bijzonderheden
De route is opgebouwd uit 15 trajecten. De trajecten lopen waar mogelijk van overnachtingsplek naar overnachtingsplek. De afstand van de etappes varieert van 15 -21 kilometer. Daarnaast zijn er 4 rondwandelingen beschikbaar: Odulphusrondjes. Deze vind je bij Oudega, Sloten, Bolsward en Workum en hebben een lengte van gemiddeld 13 kilometer.
Een aantal van de etappes zijn: Novice (Bolsward – Oudega, 21 km); Lux Aeterna (Oudega – Hindeloopen, 17 km); Moenia Perlae (Wijckel – Balk, 16 km); Vitus (Blauwhuis – Sneek, 17 km); Refter (Sneek – Mantgum, 18 km).
Elke etappe heeft een stempelpost. Daar kun je een stempel laten zetten op de steplekaart die bij de route hoort. Als je alle stempels hebt, kun je een reliek aanvragen. Het reliek bestaat uit een origineel in giethars gegoten deel van een artifact, dat is gedateerd tussen 1150-1160 na Chr. en gevonden bij archeologische opgravingen bij het z.g. derde St.Odulphusklooster te Hemelum. Het reliek is ‘handgemaakt’ met daaraan een hangeroog van sterling zilver gehangen aan een leren/suède halsveter. Je krijgt daarbij een certificaat van echtheid
Deze route is onderweg niet gemarkeerd. In het boekje en op de site lees je hoe je de route kunt volgen. In essentie zijn er 2 mogelijkheden: Via de GPS (op je telefoon) of via het knooppunten-netwerk.
GPS: Van elk van de etappes is een GPS-route beschikbaar. Daarvoor gebruik je de AbelLife-app op je mobiele telefoon. Als je het boekje dat bij de route hoort hebt gekocht, kun je elk van de etappes gratis downloaden. Anders betaal je per etappe een klein bedrag. Uitleg over deze app en de benodigde links vind je hier.
Knooppunten: Het is ook mogelijk de hele route te lopen via het wandel- en fietsknooppunten-netwerk. In het boekje is bij elk van de etappes een kaart opgenomen waarop je heel helder ziet langs welke knooppunten je gaat lopen.
Op de site, in het boekje en in de app is achtergrondinformatie beschikbaar. Die info is deels praktisch van aard, horeca-adressen, overnachtingsplekken en adressen van stempelposten worden genoemd.
Anderzijds is er informatie over ‘places of interest’ achtergrond-informatie over gebouwen en over het landschap van de etappe.
En tot slot, vooral beschikbaar op de site, is er ‘food for thought, informatie die meer spiritueel van aard is. Zo zijn er bij meerdere etappes bezinningsteksten en worden er suggesties voor boeken gedaan.
Een voorbeeld van een bezinningstekst is de volgende, passend bij de etappe die als thema ‘licht’ (Lux Aeterna) heeft:
Gelukkig dat
het licht bestaat
en dat het met
me doet en praat
en dat ik weet
dat ik er ver vandaan
kom, van het licht
of hoe dat heet.
(Hans Andreus)
Meerdaagse opties
Het is heel goed mogelijk om (delen van) deze route tot een meerdaagse wandeling te combineren. In het boekje en via de app vind je bij elke etappe overnachtingsplekken.
Mijn ervaring met deze route
Aangetrokken door het weidse Friese landschap, het land waar mijn vader en grootouders zijn opgegroeid, loop ik in december 2019 een aantal etappes van deze nieuwe Pelgrimsroute. Als Novice begin ik in Bolsward, helemaal volgens het boekje, met in mijn hand de speciaal voor deze route geinstalleerde app. Vol verwachting ga ik van start……
En dan duurt het even. Ik ben niet gelijk verkocht. De route vanuit Bolsward loopt over een ventweg langs de snelweg, het landschap is kaal en grauw. Het valt eigenlijk best even tegen.
Pas als ik mij overgeef aan de elementen en de weidse, winderige omgeving. Pas als ik naar de details ga kijken, een schaap, een besje, een vogel in de lucht. Pas dan begin ik het te ervaren. Urenlang wandel ik vervolgens verder door het overwegend kale, maar oh zo rijke landschap. Ik geniet onderweg van de Friese stadjes, van de verhalen die ik lees en hoor en van de stilte. Ik waardeer de gastvrijheid van de mensen bij cafés en bij de hotels waar ik overnacht. En wat zijn die meren mooi. Een wat is het vrouwtje van Stavoren eigenlijk klein. Stapje voor stapje verdwijn ik steeds verder in het landschap en in mijn omgeving, steeds meer voel ik mij verworden tot Pelgrim onderweg.
Een van de bij de route behorende bezinningsteksten beschrijft exact deze ervaring:
Dit pad
is niet
hoe ik het had gedacht
Dit pad is
niet wat ik had verwacht
Het pad van nu heeft
veel gebracht
Kortom, dit is een Pelgrimsroute waar je even tijd voor mag nemen. Tijd om je ermee te verbinden, om vervolgens steeds weer terug te willen komen.
Onderweg heb ik ervaren dat het gebruik van de app heel prettig is. De route is dan eenvoudig te volgen, en bij tijd en wijle, wanneer je zin hebt, kun je eenvoudig achtergrondinformatie lezen over de plekken waar je langs komt.
Het OV in Friesland is beperkt beschikbaar. Het vraagt onderweg wel enige planning om de belbus te regelen of om de trein die maar 1x per uur rijdt niet te missen. Maar hoe leuk is het, als je dat eenmaal hebt geregeld, om te ervaren dat de belbus een taxi is. Hoe bijzonder is het om tijdens die rit met ‘je’ chauffeur een mooi gesprek te voeren.
Kortom, deze Pelgrimsroute is een aanrader. Een aanrader voor een ieder die zich in een grootse omgeving zonder haast en zonder al te veel verwachtingen open kan en wil stellen voor ‘de details’ van het ‘pad van nu’.
Een prachtige route, wat mij betreft een pelgrimsweg pur sang.
Zin om deze route te gaan lopen?
Heb jij zin om deze hedendaagse Pelgrimsroute te lopen? Wil jij meer over deze route lezen?
De website die bij het St. Odulphuspad hoort is prima. Je vindt hier informatie over het gedachtegoed van de route en je leest over de verschillende etappes. Op deze site lees je ook hoe je het boekje kunt bestellen/waar je deze kunt kopen, en er is de mogelijkheid de GPS-app te downloaden.
Heb je de hele route gelopen en wil je het reliek aanvragen? Dat doe je via deze link.
Ben je enthousiast of nieuwsgierig geworden? Heb je zin om samen met een kleine groep een meerdaagse wandeling langs deze Pelgrimsweg te lopen? Van 24 juli – 27 juli 2022 kun je met ons mee. Via deze link lees je de informatie over die meerdaagse pelgrimswandeling.
Wil je meer weten over andere Pelgrimsroutes in Nederland? Via deze link tref je er een heel aantal aan.
Benieuwd naar meerdere
Pelgrimroutes in nederland