Walk of Wisdom

Dag 1, Witte Donderdag 14 april 2022: Malden – Velp

Vanmorgen zijn de 9 wandelaars uit alle delen van het land naar Malden gekomen voor 4 dagen wandelen op weg naar Pasen. We lopen de Walk of Wisdom, een van de mooiste wandelroutes van ons land.
We beginnen met koffie en wat lekkers en gaan dan op stap. Jolle zorgt ervoor dat de bagage alvast naar het klooster wordt gebracht, zodat we licht lopen met alleen een dagrugzak met wat water en iets te eten voor onderweg.
Iedereen heeft er zin in, het weer is fantastisch met de zon erbij, we doen onze jasjes al snel in de tas. Nadat we de drukte achter ons gelaten hebben genieten we van de mooie natuur van de Hatertse Vennen.

Wij lopen van Malden naar Velp. De route is goed gepijld, al is het even wennen, de zaailingen zijn bruin gekleurd, het vraagt alertheid om deze in de natuur te onderscheiden van de omgeving. Natuurlijk houden wij vandaag onderweg halt bij de lapjesboom, ook wel genoemd de koortsboom. Het is hier dat mensen al eeuwen een lapje achterlaten. Sommigen om ziektes af te wenden anderen om hun dankbaarheid voor genezing kenbaar te maken. Duidelijk te zien is dat er veel recente lapjes hangen, ook mond- neuskapjes hangen her en der te wapperen.

We halen hier ook ons eerste pelgrimsringetje van de Walk of Wisdom.
We genieten van de lunch op een bankje in de zon.
Na ruim een half uur lopen we verder, bij het Boskantse Mariakapelletje worden kaarsjes gebrand. We pauzeren ook hier even en lezen dat de kapel precies op de helft van de Walk of Wisdom ligt die in totaal 136 km rond Nijmegen ligt.
Wij lopen deze 4 dagen ruim de helft van de route.

We komen iets later dan gedacht aan bij het Emmausklooster waar we allerhartelijkst worden ontvangen. Het eten staat voor ons klaar en is met liefde en aandacht gemaakt door Achmed, een kok uit Aleppo Syrië. Hij heeft Nederland in 6 maanden te voet bereikt, we zijn onder de indruk van zijn verhaal en van zijn kookkunst. Een feestje op je bord!
De meeste van ons zijn moe en voldaan en slaan de koffie over om op tijd het bed op te zoeken.

 

Dag 2, Goede Vrijdag 15 april 2022: Wijchen – Afferden
We beginnen de dag in de kapel met een mooi gedicht, dat ons inspireert vandaag. Na een heerlijk ontbijt pakken we onze tas in met lekkers voor onderweg en stappen bij Jolle en Ans in de auto op weg naar ons startpunt. In Leur scoren we gelijk een vogelringetje en we worden onderweg getrakteerd op een concert van de vogels.

Een hoopvol begin van de dag.

De wereld om ons heen is fris en groen, we snuiven de lente op. Bij de molen raken we even in verwarring en wacht ik op het clubje dat volgens mij per ongeluk rechtdoor is gelopen. Na enige tijd blijkt dat de groep elkaar weer heeft gevonden, ik zet de pas er in.
In Hernen is de groep al aan het genieten van de koffie op een terras strijken als ik weer aansluit.

We lopen om het kasteel van Hernen en vervolgen onze weg door de weilanden naar Bergharen naar de Kapelberg. We eten onze lunch in de kapel en daarna neemt ieder voor zich te tijd voor de indrukwekkende Kruisweg die rond de kapel ligt en gemaakt is door kunstenaar Jac Maris.

Via landgoed ‘t Elzend lopen we richting Afferden. Onze laatste verrassende stop is bij Ad en Ine van B&B de Donk, de Berghut heeft inmiddels een speciaal plekje in mijn hart, wat een uitzicht en vooral wat een enorme gastvrijheid!

In Afferden staat ons vervoer al klaar en voor we teruggaan naar het klooster is het tijd om op te warmen bij de Tabaksplant, onder het genot van een drankje en (voor sommigen) een bitterbal.
In het klooster worden we getrakteerd op een waar feestmaal. Achmed heeft de hele nacht liggen denken met welke maaltijd hij een onvergetelijke indruk kon achterlaten. Het is gelukt, een schilderij op je bord met kleur en smaak ….(zie foto’s). Het applaus en de complimenten zijn meer dan terecht.

Dag 3:Lopen met Passie op Stille Zaterdag , 16 april 2022 Velp – Wijchen

 Stil staan

Stil zijn
Is geen verloren tijd 

Een uur voor de zon op komt lopen we in stilte, we verwonderen ons over de natuur die ontwaakt en zien de eerste kleuren aan de horizon verschijnen. De belofte van de zon. We vertragen onze pas, lopen met aandacht. Het lijkt net alsof de zon er vandaag geen zin in heeft, zou ze weet hebben van de betekenis van deze dag binnen het Christendom?

Er komt damp op, de aarde wordt opgewarmd, een eend strijkt neer in het water. En dan, oh ja daar achter tussen de huizen en bomen door een eerste oranje gloed. We staan stil bij het opkomen van de zon, wat een wonderlijk cadeau van moeder natuur, iedere dag opnieuw.
We lopen, ieder met onze eigen gedachten, terug naar het klooster. Een enkeling verlegd de aandacht en oefent een nieuwe vaardigheid.
Stille zaterdag maakt dat we de dag in stilte beginnen, door ook in stilte en met aandacht van het ontbijt te genieten, proef je meer.
Om 9 uur lopen we vanaf het klooster over de dijk, richting Keent.
Het weer is prachtig en al snel kan er een laagje kleding uit.
De derde wandeldag is vaak pittig en ook in onze groep is er ongemak en zijn we dankbaar voor Wandelwol, er wordt dapper doorgezet, petje af!
In Keent lopen we de dijk af en er is koffie met gebak in de zon. We worden gewaarschuwd voor de haan, die is dol op appeltaart. “Hij kent ook maat 41 hoor” grapte de vriendelijke uitbaatster.

We lopen verder naar Ravenstein lang bloesems en bermen vol bloemen, geel en paars…op weg naar Pasen.

In Ravenstein nemen we de tijd om te lunchen en van het vakantiegevoel te genieten. Hier en daar schieten we even een leuk winkeltje in.

De laatste etappe van vandaag brengt ons door Wijchen naar Leur.
Het etappedrankje smaakt ons meer dan goed.
Terug in het klooster maken we ons op voor Pasen. De een geniet van de prachtige tuin bij het klooster en de ander bezoekt nog even de expositie in het kerkje.
Een dag waarin ook plezier en ontroerende momenten hand in hand zijn gegaan. Nog 1 nacht slapen en dan is het Pasen. Wij kijken ernaar uit, naar onze volgende dag op het pad van de eigen-wijsheid.

Dag 4: Pasen, 17 april 20212, Winssen – Nijmegen

Eerste Paasdag in de kapel van het klooster, het is er donker en stil als de eerste pelgrims plaatsnemen.
Na een gedicht over Pasen steken we de kaarsen aan, het licht van Pasen. We wensen elkaar vrede toe.
Na het ontbijt nemen we afscheid van het klooster en gaan op weg, we starten bij de dijktempel van Huub en Adelheid Kortekaas, de ontwerpers van het icoon van de #walkofwisdom . In de vloer staat de tekst ‘ieder mens is een unieke Zaailing van Moeder Aarde.
De zon schijnt al uitbundig en we leggen de start van onze laatste etappe vast. Een passend plekje, bij de dijktempel, de plek waar de hemel en de aarde elkaar raken.
We volgen de dijk en lopen langs de Waal. Binnenvaartschepen varen ons voorbij en jonge veulens dartelen naast hun moeder door de wei.
We pauzeren bij het Dijkmagazijn en laten ons de appeltaart alweer goed smaken.
We spreken af op elkaar te wachten bij De Oversteek, zo kan ieder in het eigen tempo genieten van deze laatste dag op de Walk of Wisdom.
We steken de Waal 2x over en lopen tussen de dagjesmensen die volop genieten van het mooie paasweekeinde.
Het laatste stuk door Nijmegen is druk en daar moeten we weer even aan wennen.
Bij de Stevenskerk kijken we de duivel in de ogen alvorens we de kerk in gaan. Voor een van ons is de Walk of Wisdom nu voltooid en zij krijgt haar laatste ringetje en een certificaat. We gaan met elkaar op de foto bij het symbool van de Zaailing.
Onder het genot van het welverdiende etappedrankje nemen we afscheid van elkaar met warme woorden en hartelijke wensen.
Op het station van Nijmegen waaieren de pelgrims uit in alle richtingen naar huis. Met een hoofd en hart vol herinneringen en rode konen van de zon.

Zin om ook een keer mee te lopen? Meerdaagse mogelijkheden vind je hier

Pin It on Pinterest

Share This