Een Pelgrimsroute van Tilburg naar Wittem.

Om een pelgrimsroute te lopen hoef je niet ver van huis te gaan. Je kunt in Nederland steeds meer Pelgrimspaden lopen. Het Peerkepad is daar een voorbeeld van. Deze route start je bij het Museum van Naastenliefde in Tilburg. De laatste etappe leidt je naar het klooster van Wittem. 

Het Peerkepad is een Pelgrimswandeling van ruim 160 kilometer lang en voert door het prachtige Geul- en Maasdal en door de verrassend mooie bossen, heide- en weidelandschappen van de (Belgisch-)Limburgse en Brabantse Kempen. Drukke wegen worden vermeden.

Hieronder lees je over het Peerkepad.

Algemene kenmerken

Het Peerkepad is een niet gemarkeerde wandelroute vanaf de Brabantse stad Tilburg naar het Zuid-Limburgse dorpje Wittem. Maar andersom kan ook, je kunt deze route in twee richtingen lopen (of fietsen).

Deze Pelgrimsroute voert je in 7 etappes langs levende en verdwenen kloosters, kerken en kapelletjes door een zeer afwisselend landschap. De start is bij het geboortehuis van Peerke Donders, hier staat in een prachtige tuin het Museum voor Naastenliefde dat gewijd is aan zijn leven en werken. Het eindpunt is het redemptoristenklooster in Wittem. Een bedevaartplek pur sang, een klooster van de orde waarvan Peerke Donders lid was. 

Pelgrimeren is ‘wandelen met een plus’. Deze route loopt naar een pelgrimsoord, het klooster van Wittem is zeker zo te kwalificeren. Deze route geeft echter ook voldoende inspiratie en mogelijkheden om onderweg stil te staan bij het gaan. Peerke Donders was een man van naastenliefde. Het boekje dat bij de route hoort geeft op zijn leven gebaseerde bezinningsteksten gegroepeerd rond de zeven werken van barmhatigheid.

Onderweg passeer je diverse bijzondere plekken waar een pauze kan worden ingelast. Een paar van die hoogtepunten zijn bijvoorbeeld het Trappistenklooster Koningshoeven, Priorij Klaarland, de oude abdij van de Achelse Kluis en de prachtige kapel van Houthem-Sint-Gerlach.

Maar vooral zul je tijdens het lopen de mooiste paden van Brabant, de Belgische Kempen en van Zuid-Limburg ervaren. In elk seizoen is het Peerkepad de moeite van een Pelgrimsreis meer dan waard.

De etappes en bijzonderheden

De route is opgebouwd uit 7 trajecten, passend bij de 7 werken van barmhartigheid. De afstand van de etappes varieert van 14 – 28 kilometer.  Het is eenvoudig om zelf de etappes aan te passen aan je conditie, aan het weer of aan de beschikbaarheid van openbaar vervoer. 

Onderweg loop je onder meer langs de volgende plaatsen: Tilburg, Vessem, Bree, Berg aan de Maas, Houthem en Wittem. De etappe-indeling van het boekje is als volgt:

  • Peerke Donderspark – Oisterwijkse bossen (16 km)
  • Oisterwijkse bossen – Vessem (26 km)
  • Vessem – Achelse Kluis (28 km)
  • Achelse Kluis – Bree (27 km)
  • Bree – Berg aan de Maas (28 km)
  • Berg aan de Maas – Houthem (25 km)
  • Houthem – Wittem (16 km)

De route is zo in te delen dat je met het OV naar het begin- en eindpunt van een etappe kunt reizen. Eenvoudig is dat echter niet, belbussen en bussen over de grens zijn beperkt beschikbaar. 

Deze route is onderweg niet gemarkeerd. In het boekje is de route uitstekend beschreven en in het boekje vind je heldere kaartjes. Ook is een GPS-track beschikbaar. 

Meerdaagse opties

Het is heel goed mogelijk en her is zelfs aan te bevelen om (delen van) deze route tot een meerdaagse wandeling te combineren. In het boekje en op de site vind je bij elke etappe overnachtingsplekken.

Mijn ervaring met deze route

Het Peerkepad is een Pelgrimsroute die ik in mijn hart gesloten heb. In de periode 2018-2020 heb ik bijna alle etappes van het Peerkpad met groepen gelopen. En dat was niet altijd eenvoudig, de route is zoals gezegd per OV matig tot slecht bereikbaar en overnachtingsplekken liggen niet altijd waar je wilt dat deze zouden liggen.

Maar toch. Wat heb ik genoten van de kennismaking met het Museum van Naastenliefde. Wat was het fijn om over lange paden langs een kanaal te lopen en daarna weer te dwalen over de heide en door het bos.

De kapelletjes en weg-kruizen en de verhalen die daarbij horen brachten stilte en af en toe een lach. De afwisseling tussen het Brabantse, Vlaamse en Limburgse dialect lieten ons weten dat wij weer in een andere omgeving waren gekomen.

Aan het eind van elke etappe was er altijd weer dat etappebiertje, regelmatig ter plekke gebrouwen, bij de Achelse Kluis, abdij Koningshoeven en het klooster van Wittem, was dat het geval.

En dan heb ik het nog niet gehad over ons verblijf bij de Pelgrimshoeve in Vessem, in het dorpshotel in Hamont-Achel en in het gastenhuis van het klooster van Wittem. Dit zijn met recht pleisterplaatsen voor je ziel. (helaas heeft het gastenhuis van het klooster van Wittem haar deuren met ingang van eind maart 2020 gesloten, de kerken en kapellen van het klooster zijn wel open voor bezoek).

Bijzonder zijn de teksten over de 7 Werken van Barmhartigheid die in het boekje bij de trajecten zijn opgenomen. Voor mij, niet-katholiek, is dat een eerste kennismaking met deze 7 werken. Een kennismaking die voor mij deze wandeling tot een ‘wandeling met een plus’ hebben gemaakt. 

Onderweg heb ik ervaren dat de route met de teksten en het kaartje in het boek goed te volgen is. En een van de mede-pelgrims heeft aangetoond dat ook de GPS-track, die weliswaar deels anders loopt dan de in het boekje beschreven route, prima te hanteren is en goed te volgen. 

 Als je met het OV wilt gaan vraagt dat onderweg, met name in Zuid-Brabant en in de Blegische Kempen, enige planning. Het kost tijd om de belbus te regelen of om via omwegen bij de plek van je bestemming te komen. In België heb ik een aantal keer gebruik gemaakt van een taxi, een goed alternatief om bij plekken te komen die anders onbereikbaar blijven. 

Kortom, deze Pelgrimsroute is een aanrader. Een aanrader voor een ieder die zich graag laat verrassen door een zeer afwisselend en verwelkomend gebied met bijbehorende bevolking.

Zin om deze route te gaan lopen?

Heb jij zin om deze Pelgrimsroute te lopen? Wil jij meer over deze route lezen?

De website die bij het Peerkepad hoort is sober en geeft beperkt informatie. Je vindt hier informatie over het ontstaan van de route en je leest over de verschillende etappes. Op deze site lees je ook hoe je het boekje kunt bestellen/waar je deze kunt kopen.  

De de GPS-track vind je hier.

Wil je de route lopen en onderweg overnachten? Via deze link tref je de overnachtingsplekken aan.

Ben je enthousiast of nieuwsgierig geworden? Heb je zin om samen met een kleine groep een meerdaagse wandeling langs deze Pelgrimsweg te lopen? Van vrijdag 8 januari – zondag 10 januari 2021 kun je met ons mee, wij lopen dan 3 etappes van het Peerkepad (door de Belgische Kempen). Via deze link lees je de informatie over die meerdaagse pelgrimswandeling.

Wil je meer weten over andere Pelgrimsroutes in Nederland? Via deze link tref je er een heel aantal aan.

Pin It on Pinterest

Share This