Zaterdag 11 maart 2023, Zwartsluis-Genemuiden-Hasselt

‘Zonovergoten’ .

Van heinde en ver is elk van ons, we zijn met 12 personen, hier aan komen reizen. Ik zie na de afgelopen koude en grauwe dagen uit naar het lopen in het licht. Ik kijk uit naar de cadans van het samen lopen.

De bekende koffie met wat lekkers staat bij het startpunt voor ons klaar. We horen elkaars naam, we zien elkaars gezicht. Het voelt goed, de spanning van het onbekende zakt langzaam weg.

Tussen witte velden aan het zwarte water lopen we onder een blauwe lucht.

Het pontje brengt ons naar de overkant.

De groep loopt langs de dijk. Ieder kan zijn/haar eigen tempo lopen. Zeker met dit weer is het fijn om in beweging te blijven.  

Wij volgen deze dagen de route van het Christoffelpad. Het Christoffelpad is een tweedaagse tocht waarin je mystieke plekken, oer Hollandse dijken, religieuze symbolen en moderne polders, rietvelden, bossen, moeras en rivieren kunt ontdekken. In de kerk van Hasselt is deze heilige op een muurschildering te zien. Hij is de beschermer van de reiziger, zelf brand ik af en toe een kaars voor hem.

In Hasselt maken wij kennis met deze kerk.

Ook zien we hier de Heilige Stede, het Mariaklooster, de Joodse Begraafplaats en natuurlijk de bekende kalkovens.

Bij de veldschuur Bid en Werk en op andere plekken staan wij even stil, wat zijn wij blij in deze mooie omgeving te mogen lopen.

Al rustig pratend laten we de zon zijn werk doen. Het Christtoffelpad rijgt 4 plaatsen aan elkaar: Genemuiden, Zwartsluis, Hasselt en Vollenhove. Natuurlijk moet er in elk van die plaatsen gestempeld worden. Dat hoort erbij. Morgen weten we de spreuk, gevormd door de kilometer en de stempels.

De. velden kleuren al gaande de dag langzaam weer van sneeuwwit naar grasgroen.

Lang het buurtschap Zwartewaterklooster (ps foto komt uit het archief) lopen we in een gegroeide cadans weer terug naar ons hotel.

Eenmaal in Zwartsluis warmen we op bij het verdiende etappe drankje, een warme douche en een heerlijke en vooral spraakmakende maaltijd. Een rustig einde aan een bewogen dag. Een gezellige avond in goed gezelschap.

Zondag  12 maart 2023: Zwartsluis – Sint Jansklooster – De Wieden – Vollenhove

‘Over riet, schaatsen en een goede cadans’
Na een voor de meesten goede nacht, staan we op tijd klaar voor de koffie en het ontbijt. Het ontbijt is kleurrijk en heeft voor iedereen wat lekkers waar we ook onze lunchpakketten mee kunnen samenstellen.

En daar gaan we dan, verder op het Christoffelpad, met het het (on)bekende extra rondje door de weerribben/Wieden.

Bijzonder comfortabel lopen we in de omgeving van Sint Jansklooster langs de Monnikenmolen. Een tunneltje in het dorp valt op. In deze omgeving had Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem zijn boerderij.

Sinds kort staat hier, niet geheel toevallig, een prachtig beeld van de schaatser. Deze is samengesteld uit de ijzers van schaatsen, we staan hier even stil.

Het gesneden riet van de Kleine Beulakkerweide, geeft een inkijkje in het weerribben-gebied, met dit riet zijn vele bezems en manden gemaakt.

Onderweg nemen we nog een kijkje bij natuurpark de weerribben. Daar staat koffie klaar en de ontvangst is bijzonder hartelijk. De lokale koek gaat er wel in en is tegelijkertijd een lekker souvenir om mee naar huis te nemen.

We nemen de tijd die nodig is om ontspannen. Op afstand zien we dat ook de ooievaars dat doen.

In Vollenhove is de stempelpost op zondag dicht. Geen probleem. Met de hand plaatsen wij zelf de laatste regel, een mooie tekst, daarmee is onze reis compleet.

En dan is er ook nog tijd genoeg voor het “Op stap met Irene etappedrankje”.
De cadans van het samen lopen is vandaag van nature weer gevonden. En voor een aantal deelneemsters is dit weekend een opstap naar meer wandelreizen.
Aan het eind van de middag nemen wij afscheid van deze omgeving en van elkaar.
Afscheid van een tweedaagse wandeling door een inspirerend gebied. Afscheid van mensen die elkaar in mooie gesprekken wisten te vinden.
We nemen afscheid met de belofte elkaar ergens weer te mogen ontmoeten.
Dank aan Riet, Mariëlle, Aike, Sonja, Wilma, Fred, Tiny, Asha, Loes, Senka en Elisabeth voor jullie vertrouwen en voor de gedeelde fijne dag(en).
Dank aan Yvonne voor de verhalen over deze omgeving en voor haar zorgzame begeleiding van deze reis.
Zin om ook een keer mee te lopen? De geplande meerdaagse wandelingen vind je hier.

Pin It on Pinterest

Share This