Een Pelgrimsroute van Nijmegen naar Nijmegen.

Om een pelgrimsroute te lopen hoef je niet ver van huis te gaan. Je kunt in Nederland steeds meer Pelgrimspaden lopen. De Walk of Wisdom is daar een voorbeeld van. Dit is een pioniersroute die start en eindigt bij de Stevenskerk in het centrum van Nijmegen.  

Bij deze pelgrimsroute van 136 kilometer loop je door 2 landen en door 11 gemeentes. Je eindigt waar je bent begonnen. Je loopt dus een rondje en dat is precies waar het bij een Walk of Wisdom over gaat: ‘wat je als mens met een reis doet, is veel belangrijker dan waar de reis naar toe is gegaan’. 

Hieronder lees je over de Walk of Wisdom.

Algemene kenmerken

De Walk of Wisdom is een grotendeels gemarkeerde wandelroute. Je loopt vanaf Nijmegen via de Ooijpolder, over de Duivelsberg en door het Duitse Reichswald. Je steekt met een pontje het water over, je loopt over de Mookerhei en via de uiterwaarden van de Maas keer je weer terug naar je beginpunt. In 6 aaneensluitende dagen of in 8 losse dagetappes ervaar je een on-Nederlands mooi en afwisselend (ook heuvelachtig) landschap. Het grootste deel van de route is onverhard. Overnachtingsplekken onderweg zijn in voldoende mate aanwezig. Begin- en eindpunten van de etappes zijn per OV vanaf Nijmegen zeer goed bereikbaar. 

Pelgrimeren is ‘wandelen met een plus’. Deze eigentijdse pelgrimstocht gaat uit van de gedachte dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde planeet en van hetzelfde leven. Om samen te kunnen leven is wijsheid nodig. Wijsheid groeit als je je intuïtie en ervaring de ruimte geeft. Deze pelgrimstocht biedt die ruimte.

De etappes en bijzonderheden

‘Loop deze route aaneengesloten’, dat is het advies van de ontwikkelaars van de Walk of Wisdom. ‘Dan kom je het beste los van ‘de dagelijkse dingen’ en ervaar je het pelgrimsgevoel van onderweg zijn.’ In 6 dagen is de route goed te lopen  (gemiddeld loop je dan 23 km per dag), overnachtingsplekken zijn op de route voldoende aanwezig. 

Heb je deze tijd, het geld of de ruimte niet of maar gedeeltelijk? Het is ook goed mogelijk om te kiezen voor dagetappes. Als je voor 8 dagen kiest, kun je eenvoudig per OV naar begin- en eindpunten reizen. De etappes in dit geval zijn bijvoorbeeld:

  • Nijmegen – Beek (14 km)
  • Beek – Kranenburg (14 km)
  • Kranenburg – Plasmolen (14 km)
  • Plasmolen – Malden (15 km)
  • Malden – Grave (19 km)
  • Grave – Wijchen (18 km)
  • Wijchen – Afferden (18 km)
  • Afferden – Nijmegen (23 km)

Deze route is onderweg grotendeels goed gemarkeerd. Je volgt de tekens van de pelgrim dat symbool staat voor de verbondenheid tussen mens en aarde en is ontworpen door het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas.

In het boekje dat bij het startpakket hoort is de route daarnaast uitstekend beschreven. Ook is een GPS-track is beschikbaar. 

Inschrijven voor de Walk of Wisdom gaat met een donatie aan de stichting voor een startpakket. Hiermee steun je de ontwikkeling van de pelgrimsroute. Als dank krijg je de routegids en gps-track, de symbolen van de pelgrimage en een digitale lijst slaapadressen voor elk budget. Van elke inschrijving gaat tenminste één euro naar het landschap.

In elk van de gemeentes waar je doorheen loopt ontvang je een ringetje. Als je de hele route hebt gelopen wordt je naam bijgeschreven in het pelgrimsregister in De Stevenskerk. Iedere pelgrim die de route heeft uitgelopen mag vervolgens een pagina insturen voor het bij de route horende getijdenboek. 

Mijn ervaring met deze route

Regelmatig vragen mensen mij welke Nederlandse Pelgrimsroute ik ze aanraad om in elk geval te gaan lopen. Mijn antwoord is dan steevast: De Walk of Wisdom! Deze route heb ik in mijn hart gesloten.

In de periode 2018-2019 heb ik de hele route, deels in dagetappes deels aaneensluitend, met groepen gelopen. 

Deze zeer goed bereikbare route bracht mij en mijn mede-pelgrims in contact met een on-Nederlands mooi landschap. De ruimte en het water van de Ooijpolder, het desolate Reichswald, het heuvellandschap, de beekjes, bossen, het rivierlandschap. Zo dicht bij huis en toch zo stil en vol met onverharde paden. Een route met een hoge wow-factor, deels door het landschap, deels door de verstilling die tijdens het lopen van deze route als vanzelf lijkt te komen. Of dat wijsheid heet?

Kortom, deze Pelgrimsroute is een aanrader. Een aanrader voor een ieder die zich  in een uitdagend mooie omgeving (opnieuw) wil verbinden. 

Zin om deze route te gaan lopen?

Heb jij zin om deze Pelgrimsroute te lopen? Wil jij meer over deze route lezen?

De website die bij de Walk of Wisdom hoort is zeer compleet. Je vindt er informatie over de kernwaarden en het ontstaan van de route, je leest ervaringsverhalen en  en je leest over de verschillende etappes. Op deze site lees je ook hoe je het startpakket kunt bestellen.  

Wil je de route lopen en onderweg overnachten? Via deze link tref je de overnachtingsplekken aan.

Een suggestie voor dagetappes met OV-verbindingen is beschikbaar via deze link.

Of heb je zin om met een kleine groep de mooiste etappes van de route te beleven en om te slapen in het Pelgrimsklooster? Binnenkort kun je mee tijdens een WOW-Pelgrimsweekend, meer info lees je hier.

Wil je meer weten over andere Pelgrimsroutes in Nederland? Via deze link tref je er een heel aantal aan.

Pin It on Pinterest

Share This