Een Pelgrimsroute van Amsterdam naar Vise/Maastricht.

Om een pelgrimsroute te lopen hoef je niet ver van huis te gaan. Je kunt in Nederland steeds meer pelgrimspaden lopen. Het Pelgrimspad is daar een voorbeeld van. Deze route start bij het station van Amsterdam Centraal. Eindpunt van de route is het onder Maastricht gelegen Belgische stadje Visé.

Twee maal (1999-2000 en 2016-2018) heb ik deze wandelroute in etappes volledig gelopen. Het is een prachtige en goed bewegwijzerde route.

Hieronder lees je over deze zeer afwisselende route.

Algemene kenmerken van deze route

Het Pelgrimspad is één van de Lange Afstands Wandelpaden (LAW) in Nederland. Evenals alle andere LAW ‘s in Nederland (het Pieterpad is daarvan een bekend voorbeeld) is het pad gemarkeerd door rood- witte strepen. Het Nederlandse Pelgrimspad loopt van Amsterdam naar Den Bosch (LAW 7, I) en van daar naar Visé (LAW 7, II). De totale afstand van deze route is 466 km. 

In Visé sluit deze route aan op andere internationale wegen naar Santiago de Compostela of Rome. Het is niet de kortste route om te lopen als je naar een van deze plaatsen wil. Wel is het wat mij betreft een van de mooiste pelgrimsroutes in Nederland.

Globale beschrijving

Je hoeft geen pelgrim te zijn om te kunnen genieten van deze route die vanaf het centrum van Amsterdam tot diep in Limburg voert. Een gevarieerde route die via Gorinchem, door de uiterwaarden van de Bommelerwaard, het vestingstadje Heusden met de Mariakapel en de zandvlaktes van de Loonse en Drunense duinen tot aan Den Bosch gaat.

Daarna loopt de route van Den Bosch met zijn St. Jans-Kathedraal via Eindhoven naar Zuid-Limburg. Naast de schoonheid van het Brabantse en Limburgse landschap, geeft de route met de veldkruizen en kapelletjes ook iets weer van het katholieke volksgeloof in de afgelopen eeuwen. Op wikipedia lees je achtergrondinformatie.

De hele route is in twee richtingen gemarkeerd met rood-witte tekens. 

Etappes

Officieel is de route opgedeeld in 27 dagetappes elk met een lengte variërend tussen 11,7 en 26,2 km. Aan het begin en eindpunt van elke etappe is OV beschikbaar. 

Je kunt ervoor kiezen de hele route te lopen. Maar natuurlijk staat het je ook vrij om een aantal van de etappes eruit te kiezen. Of wellicht begin je met een enkele etappe en kun je het daarna niet meer laten om elke kilometer zelf te lopen? 

Via deze link vind je de etappes en kun je je eigen dag-etappe of meerdaagse wandeling maken.

Meerdaagse opties

Het is heel goed mogelijk om delen van deze route tot een meerdaagse wandeling te combineren. Bijzondere overnachtingsplekken met pelgrimssfeer vind je onder meer bij het klooster van Sittard en bij de pelgrimshoeve in Vessem.

Andere overnachtingsmogelijkheden vind je hier.

Mijn ervaring met deze route

Zeer enthousiast ben ik over deze pelgrimsroute, het is niet voor niets dat ik deze tot twee maal toe in zijn geheel heb gelopen.

De diversiteit die Nederland te bieden heeft, heb ik op deze route leren kennen. Elke etappe brengt zijn eigen schoonheid: de drukte van Amsterdam, de weidsheid van het Groene Hart, het waterige rivierenland met de vele pontjes, het zware zand van de Loonse en en Drunense duinen, het soms pittige heuvellandschap van Limburg. En dan vergeet ik je nog te vertellen over al die leuke dorpjes en stadjes waar je door mag lopen.

Aangenaam is het dat de route goed is bewegwijzerd. Het routeboekje is leuk voor de voorbereiding van de etappes en voor achtergrondinformatie. Voor het vinden van je weg heb je het boekje echter niet vaak nodig, behalve op de 1e etappe, in het centrum van Amsterdam is de beschrijving noodzakelijk.

Minder prettig is de bereikbaarheid per OV. Alle begin- en eindpunten van de etappes zijn per OV bereikbaar. Het vraagt echter, door de beperkte beschikbaarheid van de bussen, een goede voorbereiding en extra reistijd. Vaak gebruik ik daarvoor de OV-routeplanner

Een aantal etappes is heel goed bereikbaar per trein. Dat geldt bijvoorbeeld voor de etappe in Amsterdam en de etappe bij Gouda.

Zin om deze route te gaan lopen?

Ik kan het je van harte aanbevelen om kennis te maken met dit pelgrimspad. Ga deze route maar eens ervaren, om te beginnen met een etappe dichtbij jouw eigen huis.

De etappes van de route en de GPS-bestanden vind je via deze link en via deze link.

De route is beschreven in 2 wandelgidsen. Je kunt deze onder meer bestellen via bol.com.

Op deze facebook-pagina krijg je een goede indruk van ervaringen met deze route van andere wandelaars. 

Of heb je zin om een etappe van een pelgrimsroute met een groep te lopen? Via deze link lees je wat de mogelijkheden in de komende periode zijn.

Pin It on Pinterest

Share This